1280_720

Babylon Berlin (2017-2020)

Vstopite v svet medvojnega Berlina. V čas hedonističnih ekscesov in političnih spletk, ki skrbijo, da mesto nikoli zares ne zaspi. Da postaja vedno večja tempirana bomba, ki lahko vsak čas eksplodira.

Sezona I

Kar predstavlja serija Peaky Blinders za Združeno kraljestvo oziroma Senke nad Balkanom za Balkan, velja za Nemčijo ob omembi imena Babylon Berlin. V seriji lahko spremljamo detektivski dvojec Gereona Rata (Volker Bruch) in Bruna Woltea (Peter Kurth), ki bolj ali manj uspešno skrbita, da medvojni Berlin ne postane preveliko mesto greha. Nič kaj enostavna naloga, saj proletariat ni edini, ki se rad preda skušnjavi. Tukaj so tudi nasprotniki sovjetskih oblasti, travmatizirani vojni veterani in predstavniki elite. Da je zmešnjava popolna, začno različni pogledi na svet kmalu krhati še odnos med protagonistoma.

Volker Bruch in Babylon Berlin (2017)

S prvo sezono je ustvarjalcem uspelo ustvariti zanimiv izdelek, ki sledi panožnim trendom. Navkljub dejstvu, da serija ni edina, ki pokriva čas med svetovnima vojnama, je ekipi zavidljivo dobro uspelo odpreti vrata v turbolentni čas nemške zgodovine in postaviti temelje za zanimivo nadaljevanje. Sploh zaradi vsega, kar je sledilo.

Vtis:

Sezona II

Razkritje zarote, s katero so vpleteni skušali spremeniti Nemčijo, Berlinu ni prineslo miru. Kajti nova spoznanja dokazujejo, da je bil razkriti vlak zgolj vrh ledene gore. Gereon in ekipa namreč odkrijejo, da nemški vrh namenoma krši določila versajske mirovne pogodbe; v sosednji Sovjetski zvezi obstajajo centri, kjer nastajajo novi elementi državne vojske. Poleg navezovanja na dogodke, ki so zaznamovali nemško zgodovino, nam druga sezona serije ponudi tudi globji vpogled v odnos med protagonistom Gereonom in Helgo (Hannah Herzsprung), ženo njegovega pogrešanega brata, ki je že zdavnaj presegel prijateljsko stopnjo. V zgodbi se poveča tudi vloga Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), delavke iz kabareja Moka Efti, ki želi postati preiskovalka umorov in ki policiji pogosto postreže s kakšno “delno uradno”, a zato nič manj uporabno informacijo. Nadaljuje se tudi krhanje odnosa med Gereonom in Brunom, ki se nevzdržno bliža vrhuncu.

Ustvarjalci so tudi v drugo dokazali, da gre za projekt s potencialom. Kajti tudi tokrat jim je navkljub nekaterim predolgim scenam uspelo ustvariti zanimivo in kompleksno zgodbo, ki se pogumno poda v medvojni čas in znova ne prestopi tanke ideološke meje.

Vtis:

Sezona III

Čeprav se dogodki iz zadnje sezone še niso povsem ohladili, Berlin kmalu doživi novo presenečenje. Divja dvajseta se počasi bližajo svojemu koncu, z njim pa tudi začetku nove dobe. Obdobju, ki je spremljalo finančno krizo in ki je omogočilo vzpon raznoraznih skrajnežev. Na snemanju v nejasnih okoliščinah umre zvezda Betty Winter (Natalia Mateo), kar pritegne pozornost protagonista Ratha. Začetni sum, da je šlo za nesrečo, je kmalu ovržen, kajti prvemu truplo kmalu sledijo nova. Poleg tega je tukaj še Greta Overbeck (Leonie Benesch), ki na sodišču odgovarja za svoja dejanja. Krhati se začne tudi odnos med Gereonom in Helgo.

Volker Bruch and Ivo Pietzcker in Episode #3.11 (2020)

Čeprav so bili ustvarjalci tretje sezone pred dokaj težko nalogo, kako nadaljevati serijo, jim je slednje v dobršnji meri tudi uspelo. Nova zgodba namreč predstavlja zanimiv most med starimi in novimi elementi, kar je najbolj razvidno s stališča novih obrazov, katerih dejanja odločilno zaznamujejo potek zgodb dosedanjih protagonistov. Bi se pa ustvarjalci lahko držali preverjenega formata, saj je novi predolg; nova sezona vsebuje lepo število zastojev, ki po nepotrebnem zaustavljajo potek zgodbe. Scene, ob katerih se zdi, da slednje namenjene same sebi.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *