a-girl-c

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

Vampirji (in zombiji) so verjetno najpogosteje upodobljeni liki v filmskih grozljivkah, saj so ti strašili občinstvo že pred skoraj stotimi leti in bili prikazani v sto in eni različici; bodisi kot smrtonosne pošasti (npr. Nosferatu), romantični mračnjaki (Dracula), uporniški najstniki (The Lost Boys) ali pa kot stereotipno emoti, ki trpijo zato, ker jim je dolgčas (Twilight). Ravno zato si je dandanes na področju vampirske tematike težko izmisliti kaj novega oz. domiselnega. A priljubljeni krvosesi bodo še naprej ostali zakoreninjeni v naši zavesti in če se bodo reinkarnirali v nekaj takšnega, kar ponuja t.i. “prvi iranski horror western” A Girl Walks Home Alone at Night, potem se za prihodnost vampirjev v filmskih grozljivkah ni za bati. Pred začetkom pa še eno pojasnilo; pričujoči film je sicer posnela ekipa iranskih filmarjev in igralcev, vendar pa je bil v celoti financiran in posnet v ameriški Kaliforniji, zato je oznaka “prvi iranski horror western” zgolj delno pravilna.

A Girl Walks Home Alone at Night | Square Chapel

Film je postavljen v zaspano iransko mestece, kjer večina ljudi umira od drog ali dolgčasa. Arash je pošten in delaven mladenič, ki sanjari o pobegu iz svojega monotonega vsakdana, vendar pa realnost do njega ni ravno prizanesljiva; skrbeti mora svojega odvisniškega očeta ter prenašati nasilne izpade lokalnega preprodajalca mamil, kateremu je oče dolžan ogromno vsoto denarja. Toda Arash ni osrednji lik pričujoče zgodbe; to je privlačna mlada vampirka v črnem čadorju, ki se ponoči sprehaja po mestnih ulicah ter preži na mimoidoče, nekatere od njih pa celo napade. Arash in vampirka po naključju trčita drug ob drugega, nakar se med njima razvija nenavadna romantična vez, čeprav fantu ni jasno, da se pod fasado privlačnega dekleta skriva krvi željna pošast. Preostanek filma vodi do točke, ki jo gledalec potihem ves čas pričakuje; do točke, ko bo Arash prekinil svoj tok monotonega vsakdana in okusil osebno svobodo, pa še takrat je morebiti ogrožena, saj so vampirkina čustva do fanta zelo konfliktna.

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

A Girl Walks Home Alone at Night na prvi pogled deluje kot še ena generična ljubezenska pravljica o smrtniku, ki se zaljubi v vampirko in postopoma odkriva njeno pravo naravo. Toda režiserka in scenaristka Ana Lily Amirpour iz potencialno klišejskega zapleta ustvari nenavadno melanholično, poetično in celo rahlo socialno realistično dramo o večnih temah odtujenosti modernega človeka in njegovih pogosto težavnih odnosih z drugimi ljudmi. Vampirizem je v filmu prisoten bolj kot izražanje drugačnosti, zaradi katere ljudje čutijo strah in celo prezir, to pa “drugačnega” pahne v težko eksistencialno stisko. Glavna junakinja je morebiti res vampirka, ki nam na momente požene strah v kosti, toda film se zaveda, da je to zgolj fasada za njeno osamljenost ter neprijeten občutek, da nikjer in nikomur ne pripada. A Girl Walks Home Alone at Night je tako film o osamljenosti in čustveni praznini, ki jo lahko zapolni zgolj bližina nekoga, ki “drugačnosti” ne bo dojemal kot nekaj, česar se mora bati.

Thrillhers – “A Girl Walks Home Alone At Night” | Rooster Illusion

Občutki praznine so v filmu prisotni na praktično vsakem koraku; vzdušna črno-bela fotografija in široki posnetki praznih mestnih ulic v nočnem času odlično zajamejo melanholični in fatalistični duh kraja, v katerem so obtičali glavni junaki s svojimi tragičnimi usodami. Da pa temačna in žalostna zgodba ne bi postala preveč zatežena, uspe Amirpourjeva film začiniti z nekaj humorja, simpatičnimi stranskimi liki (med drugim tudi z mačko, ki predstavlja vezni člen med vsemi liki), subtilnimi družbenimi komentarji na temo ženske emancipacije ter mamljivo glasbeno spremljavo. Igralske predstave so odlične, še posebej Sheila Vand v vlogi zapeljive vampirke s hladnim pogledom, ki pri gledalcu zbuja enako mero neustavljive erotične privlačnosti kot tudi groze.

Hidden Halloween Horrors | Where Y'at

A Girl Walks Home Alone at Night je moderna vampirska mojstrovina, ki enako prepričljivo deluje kot drama o odtujenosti in osamljenosti, črna komedija o grozeči senci dolgčasa, western grozljivka ali romantični triler. In četudi je o vampirjih bilo posneto že ogromno filmov, še noben ni bil tako razmišljujoč, melanholičen ter morbidno poetičen kot ravno pričujoči prvenec obetavne iranske režiserke Amirpourjeve, ki znova dokazuje, da je prihodnost grozljivk v ženskih rokah.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *