da-5-bloods-cover-700x182

Da 5 Bloods (2020)

Paul, David, Otis in Eddie so štirje temnopolti veterani vojne v Vietnamu, ki se po več desetletjih vrnejo na nekdanje bojišče, da bi odkrili ostanke svojega padlega tovariša in vodje t.i. “krvave bratovščine, Normana in te pripeljali nazaj v Ameriko. Tekom potovanja pa se razkrije, da skuša četverica (skupaj s Paulovim odtujenim sinom) hkrati najti tudi zlato, ki so ga med vojno po naključju našli in zakopali. Pot skozi vietnamsko džunglo sčasoma prebudi potlačene travme in nerazčiščene zamere iz preteklosti, kar vpliva na naraščujoče konflikte med nekdanjimi vojnimi tovariši. To je okvirna zgodba vojne drame Da 5 Bloods režiserja Spika Leeja, ki mu iztekajoče se desetletje sprva ni bilo naklonjeno, zadnja leta pa je znova našel zagon in se vrnil med filmske prvoligaše.

Netflix's 'Da 5 Bloods' tells Black Vietnam veterans' stories the ...

Da 5 Bloods načenja zelo pomembno, a žal pogosto zamolčano problematiko nečimrnega odnosa ameriških oblasti do temnopoltih vojakov, ki so tvegali svoja življenja na bojišču v Vietnamu. In za koga? Za domovino, ki je medtem še vedno sistematično propagirala rasizem, diskriminacijo in nasilje nad neprivilegiranimi. Lee v svojem značilno udarnem slogu ne skopari z grobimi obtožbami in “beli” Ameriki nastavlja ogledalo, vendar pa navkljub temu še vedno najde dovolj časa, da razvije prepričljivo intimno dramo o prijateljstvu med vojnimi tovariši, ki pa je vse prej kot trdno in brez nerazčiščenih osebnih zamer. Da ta del zgodbe doseže močan čustveni učinek, se je treba zahvaliti odličnim igralskim predstavam, še posebej Delroyja Linda, ki kot travmatizirani, paranoidni in nezaupljivi Paul dominira v prav vsakem prizoru, v katerem se nahaja. Dinamika med glavnimi junaki, pristni človeški humor ter neobičajna, vendar zanimiva montaža poskrbijo, da se gledalec brez težav vživi v dogajanje.

Da 5 Bloods' Post-Credit Scene on Netflix, Explained

Navkljub mnogim adutom pa si Da 5 Bloods deli mnogo napak oz. pomanjkljivosti skoraj vsakega Leejevega filma. Po pričakovanjih znova moti pretirana dolžina dveh ur in pol, ki niti pod razno ni upravičena. Da 5 Bloods bi lahko bil brez težav film pod dvema urama, saj je predvsem druga polovica močno razvlečena in občasno vsebinsko precej zbegana, saj iz drame o prijateljstvu in zvestobi preraste v nekakšen rambovski triler s površinsko poetičnostjo ter ponavljajočimi dialogi. Nekater gledalce bi prav tko znali zmotiti za Leeja sicer značilni nesubtilni politični komentarji, ki ne puščajo veliko prostora za diskusijo, ampak pogosto zvenijo bolj kot poligon za pumpanje filmarjevega ega. Slednjega ima Spike Lee precej na zalogi in tudi tokrat se ni uspel upreti pridiganju, poenostavljenim razlagam kompleksnih družbenih problematik in včasih rahlo nevmesnim sekvencam, kjer se dogajanje ustavi zgolj zato, da eden od likov poudari, da je Donald Trump zabit rasist, pa četudi to ne igra nobene pomembnejše vloge tekom okvirne zgodbe. Če se z Leejem v njegovih pogledih strinjate, vas verjetno to ne bo motilo, ampak za nekoga, ki bi pričakoval kakšno bolj konstruktivno debato, zna biti takšen pristop zoprn.

DA 5 BLOODS Trailer Sees Spike Lee Take on the Vietnam War - Nerdist

Da 5 Bloods je (proti)vojni ep s preveč močnim sporočilom, da bi ga lahko preslišali oz. spregledali, še posebej v današnjih časih, ko rasna diskriminacija postaja del političnega programa in vodi do takšnih tragedij, kot smo jim priča v Ameriki v zadnjem mesecu dni. Vprašanje pa je, če je Spike Lee najbolj primeren kandidat za tovrstne diskusije, saj se pogosto zdi, da ga pri političnem aktivizmu prej vodijo ego in neki samopravičniški nagoni kot pa dejanska prizadevanja za razrešitev nastalih konfliktov. Pričujoči film nedvomno uspe ugrizniti v gnilo jabolko ameriške družbe, vendar pa bo za bolj konstruktivne debate potrebno storiti še kaj več.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *