possession-5

10 filmov, katerih vsebino težko opišemo

Nekatere filme je težko opisati, kaj šele poglobljeno razložiti, o čem govori njihova vsebina.

1. Holy Motors

Holy Motors z zgodbami o družini zaide na bizarno stran. Film francoskega režiserja Leosa Caraxa predstavlja odnose med ljubeznijo, izgubo, družino – in to z eno samo osrednjo figuro – Oskarjem.

2. Happiness of the Katakuris

Happiness of the Katakuris

Zgodbo o družini narekuje njihov najmlajši član Yurie, in sicer ta govori o tem, kako oče Masao porabi svoje prihrane, da kupi dvorec blizu gore Fuji. Tam skupaj odprejo motel, in ko se začnejo nabirati gosti, z njimi pridejo tudi trupla.

3. Beyond the Black Rainbow

Panos Cosmatos je film opisal kot počasen, oster in kritično razdvojen. Z veliko neonske svetlobe, malo zgodbe in z bučno glasbeno spremljavo ter simetrijo, ki spominja na ustvarjalnost Stanleyja Kubricka. Prostor, ujet v čas, kjer je razsvetljenje le za naslednjim vogalom.

4. Heavenly Creatures

Heavenly Creatures

Na površju je film Petra Jackson dokaj neposreden, toda ponovno upodobitev Parker-Hulme umora in zgodbe dveh najstnic, ki sta postali tako obesedeni ena z drugo, da nista pustili, da bi karkoli ogrozilo njuno vez, zaide tudi v fantazijo. Smrtonosno, frantično fantazijo.

5. The Dance of Reality

Spodobi se, da na seznamu pristane tudi režiser Jodorowsky. Če ne drugega, bo z vami ostala čudovita imaginerija. Zgodba izpade kot sanjava pripoved o otroštvu režiserja, še posebej o njegovih starših, politiki, mitologiji in gledališču.

6. Dogtooth

Yorgo Lanthimore je kriv za filma The Lobster in Killing of a Sacred Deer, ampak še prej je posnel Dogtooth, s katerim je zagotovo na svojo stran pridobil kar nekaj občinstva. Počasen film, ambientalen,  vizionaren, predvsem pa filozofsko napadalen in prodrljiv. Študija kontrole in nadzora, vzgoje in popačene podobe sveta. Vse je naučeno.

7. Repulsion

Repulsion

Posnet v črno-beli tehniki, film režiserja Romana Polanskija govori o ženski, ki se ji zmeša v njenem stanovanju čez vikend. Kako pa pride do tega, pa je malce težje za razložiti.

8. Seven Beauties

seven-beauties

Lina Wrtmuller je leta 1975 posnela film, ki ji je prislužil nominacijo za oskarja. Prva ženska, ki je prejela nominacijo za najboljšo režijo. Narisala je portret identitete pod napadom; barviti liki so nekaj, kar lahko vedno pričakujemo od nje, in tudi tokrat ni razočarala. Zraven je dodala še grozote vojne in znan italijanski libido.

9. A Girl Walks Home Alone at Night

a-girl-walks-home-alone-at-night

Ana Lily Amirpour naj bi posnela “prvi iranski vampirski vestern”, kar niti ni tako težko verjeti. Zgoraj omenjeni film je v jedru vampirska zgodba, ampak z veliko več človeškosti, kot bi pričakovali. Tih, agresivno nadrealistični film, vreden ogleda.

10. Possession

Possession

Andrzej Żuławski spada med “art” režiserje, kar je potrdil s filmom, v katerem nastopata Sam Neill in Isabelle Adjani. Nekega dne žena preseneti z novico, da hoče ločitev, ne pove pa točno, zakaj. Želi si njunega sina in njuno stanovanje, kar ji tudi uspe – sprva. Kmalu se začne intenziven sovražen odnos njunega razhoda. Je Ana obsedena? Vse kaže na to.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *