ob_e5221b_o0f8xat8yuem5mezvix5pefc12y

Artemis Fowl (2020)

Otroku, ki se je leta 2001 srečal z Artemisom Fowlom, se je ob branju zdelo, da je knjiga namenjena odraslim: napet, mestoma kompleksen fantazijski triler ni podcenjeval ciljnega občinstva in si je kmalu pridobil širok krog privržencev. Svetovna uspešnica je spočela 7 nadaljevanj in stripovsko adaptacijo, seveda pa je klicala tudi po filmski.

Colin Farrell and Ferdia Shaw in Artemis Fowl (2020)

Govorice o slednji so začele krožiti kmalu po izidu prve knjige, a smo jo dočakali šele zdaj, skoraj dve desetletji kasneje. Smiselno bi bilo pričakovati, da so ustvarjalci zgodbo o dvanajstletnem zločinskem veleumu, ki izsiljuje vilinsko ljudstvo, v tem času uspešno prevedli iz literarnega v filmski jezik.

Že dejstvo, da Disney ni bil pripravljen počakati do konca pandemije in je celovečerec namesto v kinematografe potisnil na ponudnika vsebin (Disney +), priča o tem, da se je zgodilo ravno nasprotno. Zmes visoke tehnologije in irskih pravljic je na platnu (bolje rečeno: na zaslonu) oropana vsakršne duhovitosti, ostrine ter koherence. Tiste, ki so odraščali z »antijunaškim« Artemisom, njegovim neznansko usposobljenim telesnim stražarjem Butlerjem, iznajdljivo vilinsko policistko Marjeto Mali, njenim osornim poveljnikom Juliusom Korenom, genialnim kentavrom Kljusačem in preostalo druščino, čaka hladen tuš. Tako rekoč nihče od naštetih ni ušel spremembi osebnosti, nekatere pa je doletela celo sprememba rase ali spola.

Vprašljiv pristop se začne pri protagonistu: filmska priredba se ne more odločiti, ali bi ga prikazala kot ciničnega genija, ki brez kančka slabe vesti pohodi vsakogar med njim in njegovim ciljem  (tak je bil v originalu), ali kot nedolžnega otroka, ki se vede svojim letom primerno. Neprepričljivost Ferdie Shawa v glavni vlogi torej ni presenetljiva. Ostala igralska zasedba se trudi, a jo na cedilu pusti površen in prenasičen scenarij, jedro vseh težav.

Josh Gad in Artemis Fowl (2020)

Z nespametno odločitvijo, da priredijo prvi in drugi del hkrati, mineštri pa dodajo še kup samostojnih elementov, so se avtorji stisnili v kot. Neprestana naracija, h kateri so se bili prisiljeni zateči, skuša v kratkih 95 minut stlačiti vse potrebne informacije. Zmoti že v uvodnih prizorih, nastale zagate pa ne reši. Eno redkih svetlih točk predstavljajo dostojni posebni učinki, zaradi katerih lahko to interpretacijo Artemisa Fowla razumemo kot kratkočasen, bleščav fantazijski film.

Toda komu je reč namenjena? Oboževalcem knjig gotovo ne (le malokdo bo prenesel mesarjenje izvirnika), novincem pa še manj: tempo je namreč tako bliskovit, da se bodo tisti, ki niso brali knjig, večino časa praskali po glavi.

Knjižna franšiza se je izpela nekako po petih delih, filmske pa po vsem videzu sploh ne bo, vsaj v bližnji prihodnosti. Ponesrečen eksperiment, ki ga je najbolje pozabiti ali preprosto pustiti pri miru.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *