mv5botk5yje3nwitmdbkms00mdgyltlmzdktmty3owfinji2nmnjxkeyxkfqcgdeqxvymtu5mjayodq-_v1_sy1000_sx1500_al_

An American Pickle (2020)

Ali ste se kdaj spraševali, kako bi se vaši predniki znašli v sedanjosti? Kako bi se soočili z vsemi čari 21. stoletja? Bi bili navdušeni? Zgroženi? Kakšen odnos bi imeli z vami? In vi do njih?

Samostojni režiserski prvenec An American Pickle (2020) Brandona Trosta, ki je nastal ob pomoči scenarista Simona Richa in njegove kratke zgodbe Sell Out iz leta 2013, obravnava nekaj podobnega. Zgodbo o človeku, ki je prespal zadnjih 100 let in se znašel v čisto novi resničnosti.

Seth Rogen, John Walpole, and Sarah Snook in An American Pickle (2020)

V filmu lahko spremljamo zgodbo Herschela (Seth Rogen) in Sarah Greenbaum (Sarah Snook), ki leta 1919 zaradi napada Kozakov zapustita rodno mesto in se odpravita novim začetkom naproti. V ZDA, kjer se Herschel kot lovilec podgan zaposli v bližnji tovarni, specializirani za proizvodnjo kislih kumaric. Herschelovo delo in varčevanje, da bi sebi in soprogi lahko kupil grobova na judovskem pokopališču, prekine nesreča na delovnem mestu, zaradi katere se ta znajde v posodi s kumaricami. Padec se zaradi sočasnega zaprtja tovarne zavleče za debelih 100 let. Do leta 2019, ko ga odkrijeta in osvobodita otroka, ki sta se igrala v bližini. Vstop v novo resničnost pa ni edina stvar, ki preseneti Herschela, saj slednji ugotovi, da v ZDA živi samo še en nosilec priimka Greenbaum.

Seth Rogen and Sarah Snook in An American Pickle (2020)

Njegov pravnuk Ben (Seth Rogen), ki se preživlja kot svobodni razvijalec aplikacij. Stvari se začno zapletati, ko Ben privoli, da bo skupaj s prednikom obiskoval pokopališče, kjer počivajo njuni svojci. Herschel namreč odkrije slabo stanje pokopališča. Poleg tega so tukaj tudi gradbiščni delavci, ki postavljajo oglasno tablo za rusko vodko, kar zadnji poveže s svojo preteklostjo. Po sporu s potomcem se Herschel odpravi na samostojno podjetniško pot. Ali mu bo uspelo premostiti časovne razlike in obnoviti družinske grobove?

Seth Rogen in An American Pickle (2020)

An American Pickle predstavlja prijetno popestritev komedijske pokrajine, saj na izredno duhovit način izpostavi razlike med sedanjostjo in preteklostjo. Opozarja na dejstvo, da vse, kar izvira iz preteklosti ni vedno najboljše, hkrati pa tudi pritrjuje, da vse iznajdbe sodobnosti niso vedno (in avtomatsko) boljše od svojih predhodnic. Na večni prepad med družbenimi tradicijami in novitetami, ki je verjetno star toliko kot človeštvo samo. Poleg tega je tukaj tudi Rogen sam, ki je v filmu odigral obe glavni vlogi. Prepričljivo ovekovečil konflikt med starim in novim. Ne tako dobro kot Tom Hardy v filmu Legend (2015), kjer je slednji mojstrsko upodobil hektična brata Kray, vendar dovolj spodobno za komedijo, kot je An American Pickle.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *