beats-slamdance-750x400

Beats (2019)

Škotska, leta 1994. Britanska vlada sprejme poseben odlok, po katerem so med drugim prepovedani rave partyji, ki naj bi škodljivo vplivali na mladino in jo vzpodbujali k družbeno neprilagojenem obnašanju. Zaradi prepovedi je na ulice mobiliziranih vse več policistov, še toliko več pa mladih, ki se ne želi podrejati novim pravilom in namesto tega preko plesa in zabave izziva oblast. Mednje spadata tudi najboljša prijatelja, zadržani Johnno in divji Spanner, ki živi skupaj s svojim nasilnim bratom, nekdanjim arestantom in lokalnim barabinom. Ko Johnno prijatelju zaupa, da se bo v kratkem z družino odselil v lepšo sosesko, se prijatelja odločita obiskati ilegalni rave party in skupaj preživeti zadnji večer, preden se njune poti za vedno ločita.

The Thin Air | Global Arts & Culture With A Local Accent

Beats, škotska mladinska drama Briana Welsha, posneta po istoimenski gledališki igri Kierana Hurleyja, se navkljub političnemu ozadju zgodbe osredotoča predvsem na čustveno popotovanje glavnih junakov, najboljših prijateljev, ki sta vsak na svoj način ujeta v represivno družinsko okolje (Johnna nadzoruje njegova pretirano zaščitniška družina z očimom policistom na čelu, medtem ko Spannerja ustrahuje lastni brat) in zgolj v plesu in zabavi vidita edini filter, s katerim lahko okusita drobec osebne svobode. Film njun eksistencialni položaj izvrstno upodobi z uporabo namerno suhoparne črnobele fotografije, ki (podobno kot pred leti glasbena drama Control) lovi podobe dolgočasnega, depresivnega, nasilnega in na monoton ritem vsakdana obsojenega industrijskega okolja. Ta pristni socialni realizem, ki zna biti enako krut kot tudi poetičen, je pričakovano cepljen s trpkim humorjem, četudi je slednjega tokrat za spoznanje manj kot v žanrsko podobnih izdelkih.

Beats | IFFR

A osrednji motiv filma je predvsem rave glasba, ki pogosto predstavlja sinonim za brezskrbno zabavo in ekstremni hedonizem, tokrat pa postane sredstvo upora in – kot že rečeno – sredstvo za okušanje osebne svobode. To je še posebej izrazito v zadnji tretjini filma, kjer Welsh postreže z nenavadno poetičnim, globoko simbolističnim ter psihadeličnim prikazom sveta rave partyjev in predvsem občutka nenadzorovane svobode, v katero padeta glavna junaka. In ravno zato je Beats na vseh ravneh filmski presežek, ta namreč uspe tudi gledalcu, ki mu rave glasba ni blizu (med drugim tudi avtorju te recenzije), predstaviti njen globji smisel in pozitivno moč. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na glavno sporočilo filma; da so prava prijateljstva najmočnejša veza na svetu. Kemija, ki vlada med odličnima Cristianom Ortego in Lornom Macdonaldom, je izredno močna, prepričljiva in polna emocij, zaradi katerih je njuno neizbežno slovo še toliko bolj bridko.

In pictures: Scotland's new 90s rave film Beats - Daily Record

Beats vsebuje vse elemente, ki tvorijo odličen film; prefinjen humor, neizprosno surov, vendar hkrati poetičen socialni realizem, močno družbeno sporočilo, z emocijami napolnjena zgodba o prijateljstvu ter izvrsten čut za poznavanje tematike, ki je marsikomu lahko neznana ali pa napačno razumljena. Trpka realnost je le redkokdaj tako ganljiva in očarljiva kot je vidna skozi oči pričujočega filma.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *