maxresdefault

Dial M for Murder (1954)

Izvedba popolnega zločina že od nekdaj privlači človeštvo. Tako avtorje takšnih ali drugačnih stvaritev kot tudi dejanske kriminalce, ki sanjarijo o tem, da bi izvedli zločin, za katerega ne bi bili nikoli kaznovani. Da bi krivdo naprtili nekomu drugemu oz. nobenemu sploh, pri tem pa odnesli celo kožo.

Ray Milland in Dial M for Murder (1954)

Primeru takšnega početja smo lahko priča tudi v filmu Dial M for Murder (1954), pod katerega se je kot režiser in producent podpisal Alfred Hitchcock. Scenarij za film je nastal ob pomoči istoimenske igre, pod katero se je podpisal Frederick Knott, ki je sodeloval tudi pri njenem prenosu na filmski trak. Film je bil posnet v 2D in 3D formatu, vendar zadnji zaradi padca takratnega zanimanja in tehničnih težav, ki so spremljale predvajanje, ni bil dolgo v uporabi.

Grace Kelly in Dial M for Murder (1954)

Filmov protagonist in kasnejši negativec  Tony Wendice (Ray Milland) je nekdanji profesionalni igralec tenisa, ki po zaključku svoje kariere odkrije, da mu žena Margot (Grace Kelly) v vmesnem času ni bila najbolj zvesta. Kajti ko se je Tony mudil na teniških turnerjih, se je Margot dodobra zbližala z ameriškim piscem kriminalnih romanov Markom Hallidayjem (Robert Cummings). Ko Tony izve za nečednosti svoje soproge, se odloči maščevati. Rešitev, umor žene, ki bi bil videti kot spodleteli rop, ki bi Tonyju omogočil hkratno maščevanje in zadostne finančne vire za svetlo prihodnost.

Grace Kelly in Dial M for Murder (1954)

Načrt se začne uresničevati, ko Tony na obisk povabi Alexandra Swanna (Anthony Dawson). Človeka, s katerim si je v preteklosti delil univerzo. Vendar obujanje spominov na študentske dni še zdaleč ni pravi razlog, zakaj se je Tony spomnil na študijskega kolega. Alexander je namreč tudi nepridiprav manjših razsežnosti, katerega rutino je Tony z namenom kasnejšega izsiljevanja skrbno proučil. Slednji prvemu ponudi kupčijo oziroma bolje rečeno ultimat: Alexander naj proti plačilu 1000 funtov ubije Margot ali pa ga bo Tony kot izsiljevalca, ki je njegovi ženi ukradel dokaz o prepovedani ljubezni, prijavil policiji. Stvari postanejo še bolj napete, ko Alexander ne opravi svoje naloge, zaradi česa se Margot obeta smrtna kazen. Kdo bo zmagal?

Grace Kelly and Anthony Dawson in Dial M for Murder (1954)

Film Dial M for Murder tudi po preteku skorajšnjih sedmih desetletij ostaja detektivski standard, ki v nekaterih pogledih nadaljuje smer, ki jo je režiser nekaj let prej začrtal s filmom The Rope (1948). Predvsem v smislu osredotočenosti na dialoge in prostorsko omejenost, saj se zgodba tako kot pri omenjenem naslovu skoraj v celoti odvije v enem samem prostoru. Poleg tega je tukaj še nenehna napetost, ki jo gledalec doživlja ob spremljanju protagonista/negativca. Ali bo slednjemu uspelo? Ali bo kaznovan za svoje grehe ali mu bo uspelo zagrešiti popolni zločin?

Žanrska klasika, kjer nam režiser znova pokaže svoje obvladovanje suspenza in minimalizma, ki bi izpadla boljše, če bi bila krajša. Nekaj scen, kot je na primer tista, ko se Margot javi na telefon, je enostavno preveč razvlečenih, zaradi česa film izgubi na svoji vitalnosti, posledično pa deluje nekoliko zastarelo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *