mv5bnzlinjgxnjgtmzg3yi00nmjklwjly2qtngm3ntzhnge0yweyxkeyxkfqcgdeqxvyotqxnjcxodm-_v1_sx1777_cr001777999_al_

Waiting for the Barbarians (2019)

Angleški prvenec Waiting for the Barbarians kolumbijskega režiserja Cira Guerre je nastal ob pomoči istoimenske knjige, pod katero se je leta 1980 podpisal J. M. Coetzee. Za njegovo produkcijsko plat so poskrbeli Monika Bacardi, Michael Fitzgerald, Andrea Iervolino in Olga Segura. Glasbeno spremljavo je ustvaril Giampiero Ambrosi. V kategoriji Box office je film zbral 85,348 ameriških dolarjev.

Johnny Depp in Waiting for the Barbarians (2019)

V filmu lahko spremljamo življenje sodnika (Mark Rylance), ki vodi obmejno postojanko neimenovanega cesarstva. Sodnikovo mirovno naravnano vodenje, s katerim skuša sobivati z okoliškimi nomadi, prekine obisk polkovnika Jolla (Johnny Depp) in njegovega spremstva. Kajti Joll ni prišel na rutinski pregled, temveč skuša zbrati dokaze o oboroževanju okoliških plemen. Stvari se začno zapletati, ko Joll v nasprotju s sodnikovimi pričakovanji od zapornikov pridobi iskano priznanje; v pripravi je resen upor. Še večji zaplet pa se pojavi, ko sodnika obišče priča, ena od zapornic, ki trdi, da Jollovi rezultati niso resnični.

Obisk ne ostane spregledan, saj začno med štabnim osebjem kmalu krožiti različne govorice. V želji po normalizaciji odnosov s svojimi sosedi sodnik organizira spremstvo, ki poskrbi, da se zapornica vrne domov. Še ena poteza, ki jo njegovi nasprotniki razumejo drugače. Jollov pribočnik in začasni namestnik Mandel (Robert Pattinson) namreč sodnika obsodi izdaje, javno kaznuje in mu odvzame funkcijo; prevzame vodenje oporišča. Kaj vse nas še čaka, saj se cesarska vojska, ki je želela izslediti nomade, ne vrne v svojem prvotnem stanju? Ali bodo uporniki izkoristili ugodne razmere?

Mark Rylance in Waiting for the Barbarians (2019)

Ali je film film vreden vašega časa? Niti ne. Čeprav je sama zgodba zanimiva, sploh njeno bistvo, ki se osredotoča na (metaforične) odnose med priseljenci in staroselci. Ima potencial, njena izvedba ne doseže vsega, kar bi lahko. Kot da je filmu sredi priprav zmanjkalo sredstev, zaradi česa so morali ustvarjalci obrati kar nekaj bližnjic. Poleg tega je tukaj tudi Robert Pattinson. Igralec, ki je tokrat, čeprav v stranski vlogi, le bleda senca tistega, kar mu je uspelo v filmu The Lighthouse (2019).

Mark Rylance in Waiting for the Barbarians (2019)

Kdo ve, kakšen bo v Nolanovem Tenet ali The Batman, ki ga pripravlja Matt Reeves? Za svojo relativno stabilnost se film lahko zahvali predvsem Johnnyju Deppu, ki s svojo prisotnostjo občutno dvigne nivo igre. Omogoči, da film izpade bolj legitimno in prepričljivo. Eden od tistih, ki si jih je igralec izbral zaradi vsebine. Če v enačbo vstavimo še Marka Rylancea, ki v primerjavi z Deppom zaseda skoraj diametralno nasprotno vlogo, je končni produkt še nekoliko boljši.

Zapravljena priložnost za novodobno epsko stvaritev, ki bi lahko zajadrala v svet Lawrence of Arabia (1962). V svet iskanja smisla in razočaranj nad ideali.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *