disney-mulan-2020-movie-review-cast-release-movieflicks

Mulan (2020)

Sprijazniti se je treba; “žive” predelave Disneyjevih animiranih klasik navkljub pogosto dvomljivi kvaliteti in lenobni izvedbi še lep čas ne bodo šle nikamor. Le čemu? Studiu Miki Miške se tovrstni filmi finančno zelo izplačajo, saj skoraj vedno pokasirajo kakšen bilijon dolarjev zaslužka, zato ne bodimo presenečeni, če bo takšnih filmov v prihodnje še več. V šali bi lahko rekli, da bo Disney v svojem brezglavem teku za denarjem čez nekaj let začel snemati predelave predelav, nekakšen remakeception, ki pa bodo še vedno mastno zaslužile. In da ne bo pomote; remaki sami po sebi niso slaba ideja, težava je zgolj v tem, da Disney z obstoječimi zgodbami ne naredi ničesar domiselnega in unikatnega, temveč zgolj prekopira tisto, kar smo videli v izvirniku in temu doda lepšo podobo. Z drugimi besedami; večina Disneyjevih remakov zunaj izpiljene tehnične plati ne ponudijo ničesar zanimivega ali takšnega, kar bi gledalcu ostalo v trajnem spominu.

The history of Mulan, from a 6th-century ballad to the live-action Disney  movie - Vox

Najnovejše probleke je tako deležna Mulan, animiranka iz leta 1998, ki temelji na istoimenski japonski pripovedki o mladem dekletu svobodnega duha, ki se tik pred izbruhom vojne s sovražnim ljudstvom z vzhoda preobleče v moškega in pridruži kitajski vojski. Risanka se je navkljub lahkotnemu tonu in dobri dozi humorja ukvarjal s precej občutljivo problematiko težavnega odraščanja mladenke v strogo tradicionalni in patriarhalno urejeni kitajski skupnosti. Seveda se pod zgodbo skrivajo še mnoga druga, bolj univerzalna vprašanja kot sta npr. iskanje identitete ter sprejemanje samega sebe in svojih talentov. Na podoben način se te omenjene problematike loteva tudi predelava v režiji Niki Caro in iz tega vidika je film zelo uspešen, saj prepričljivo povzame vse ključne trenutke v odraščanju še vedno očarljive naslovne junakinje (odlična Yifei Liu), ne da bi pri tem zapadel v za Disneyjeva značilno politično korektno pridiganje ali serviranje površinskih družbeno – političnih komentarjev. Mulan je tudi v igrani različici tip t.i. močnega ženskega lika, ki pooseblja pogum, odločnost in trmo, hkrati pa tudi čustvenost in empatijo.

Disney Plus' Mulan 2020 release: Everything we know (and still don't know  yet) - CNET

Kot je moč pričakovati, je film s tehničnega vidika impresiven, saj postreže s čudovito fotografijo in vznemirljivimi akcijskimi prizori, ki nekoliko nerodno kobacajo nekje med realizmom in fantazijo. Glede na to, da v “novi” Mulan ni prostora za njenega prijatelja, simpatičnega zmajčka Mushuja z glasom Eddieja Murphyja, bi pričakovali, da skuša film bolj realističen in napovedniki so celo obetali, da se bo zgodba žanrsko spustila v vode vojnega spektakla. Ta ton je v končnem izdelku nekoliko nerodno izpostavljen; po eni strani film skuša delovati kot resna vojna drama, saj je v njem tudi bistveno manj humorja kot v izvirniku, toda na vsake toliko časa zgodba iznenada zaide v območje čiste fantazije, kar sproža vprašanja o tem, na kakšno vzdušje je film pravzaprav želel ciljati. Ti preskoki sicer niso preveč moteči, ampak vseeno pa film oropajo neke trdne identitete.

Disney's live-action 'Mulan' takes advantage of epic storytelling and star  Yifei Liu | Movie reviews | stltoday.com

A verjetno največja težava “nove” Mulan je spoznanje, da zunaj naslovne junakinje v filmu ni prav nobenega vsaj za silo zanimivega lika. Zlikovec, ki že v izvirniku ni bil ravno izstopajoč, je tokrat še bolj dolgočasen, prozoren in brez kakršnekoli karizme, nič bolje pa se ne godi njegovi pomočnici, čarovniški izobčenki, katero skuša film prikazati kot tragičen lik, vendar je hkrati tako bleda in pozabljiva, da bi jo lahko brez težav vrgli ven iz zgodbe. Mulanini vojni tovariši so prav tako pusti in neizraziti ter bi kvečjemu lahko nadomestili statiste v ozadju. Še največji vtis pusti tisti del zgodbe, ki prikazuje Mulan v odnosu z njeno družino, čeprav so tudi ti momenti zelo nagli ter površinski.

Mulan (2020) Review | Movie - Empire

Ob izidu so mnogi kritiki Mulan proglasili za najboljšo “živo” predelavo Disneyjevih animiranih filmov. To sicer drži, vendar pa glede na precej borno kvaliteto ostalih predelav, tega ne moremo dojemati kot občudovanja vreden dosežek. Kljub temu pa drži, da je Mulan film, za katerega se čuti, da je bil narejen z določeno mero navdušenja ter prizadevanja, da bi gledalca navdihnil in mu celo postregel z nekoliko drugačno izkušnjo. Če je film pri tem uspešen, je stvar debate, ampak dovolj je že to, da je gledljiv in napolnjen z energijo, kar za večino Disneyjevih predelav ne bi mogli trditi.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *