tenet-1200-1200-675-675-crop-000000

Tenet (2020)

Britanski režiser in scenarist Christopher Nolan je eden redkih filmarjev na svetu, ki privabi množice v kino zgolj s svojim imenom. Lahko bi celo rekli, da je Nolan že zdavnaj presegel status “običajnega” filmarja in postal skorajda kultna osebnost v svetu sedme umetnosti. Njegovi filmi niso več “zgolj” filmi, ampak dogodek, ki ga mnogi oboževalci vsakič z nestrpnostjo pričakujejo. Zato ne preseneča, da je bil njegov najnovejši film, ZF triler Tenet, eden od najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta. K dvigu navdušenja je pripomogel tudi zvit marketing, ki je film zavit v izredno gosto meglico skrivnostnosti, tako da si skoraj nihče do premiere ni bil povsem na jasnem s tem, kaj Tenet sploh je. Sodeč po redkih napovednikih je film dajal vtis, da skuša Nolan preplesti elemente vohunskega trilerja s surrealnim vzdušjem njegovih prejšnjih klasik kot je Inception.

Tenet (2020) Review - The Action Elite

Torej; kaj sploh je Tenet? Ali lahko film sploh pojasnimo na enostaven način? Kratek odgovor; ne. Da je bil celoten marketing filma tako skrivnosten, je po svoje logično, saj film – vsaj po prvem ogledu – pušča gledalca v negotovosti in zmedenem praskanju po glavi. Tenet je v svojem bistvu tipično Nolanovski izdelek, saj se znova posveča konceptu potovanja skozi čas, le da tokrat nimamo opravka s klasičnimi preskakovanji posameznikov med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, temveč s teorijo t.i. časovne inverzije. Preprosteje povedano; časovna inverzija je posebna vrsta časovne manipulacije, ki posamezniku omogoča, da obrača čas po svoji volji, to pa hkrati ustvari dve resničnosti; ena, v kateri čas poteka normalno in druga, kjer se čas obrača nazaj. Nolan pa gre v svoji obsedenosti s časom tako daleč, da tovrstne manipulacije enači z apokaliptičnimi napovedmi o koncih sveta, katerega lahko prepreči zgolj neimenovani Protagonist (John David Washington).

TENET is the most ambitious and alienating film Nolan's ever made

Tenet je brez kančka dvoma Nolanov najbolj ambiciozen, razkošen in z vratolomno akcijo napolnjen projekt, ki sledi nekaterim žanrskim pravilom vohunskih filmov (številne eksotične lokacije, avtomobilski pregoni, ogromno število dialogov, ki temeljijo na razlaganju zapletene vsebine, bondovska hladnokrvnost glavnega junaka, ki se naveže na žensko, ujeto v nesrečnem zakonu), hkrati pa skuša ta tudi razbiti z apokaliptičnim scenarijem, kjer na nitki visi usoda celotnega sveta. S tehničnega vidika filmu ni moč veliko očitati; čudovita fotografija in pogosto široki plani uspejo zajeti privlačnost raznolikih lokacij (od urbanih področij, indijskih slumov, jaht, avtocest in puščave), akcija je izredno razburljiva in bo gledalca nemudoma prikovala na sedež, glasba je znova izredno vzdušna in nasploh je sam občutek veličastnosti in epskosti tako močan, da je film skoraj obvezno treba videti na velikem platnu.

Tenet (2020) Review – All Things Movies UK

Žal pa film ob vsej tehnični perfekciji nekoliko zanemari svoji dve osnovni poslanstvi; povedati zanimivo zgodbo in predstaviti všečne like. Ne rečem, da Tenet nima zanimive zgodbe in všečnih likov, le zdi se, da je na tem področju rahlo osiromašen oz. bi potreboval mnogo izboljšav. Skoraj vsi liki v filmu nimajo dovolj globine, da bi nam ostali v trajnejšem spominu, velika večina pa jih je zreducirana zgolj na razlaganje vsebine, kar posledično vodi do tega, da dialogi večkrat izpadejo neživljenjsko in preveč “pedagoško”. Je pa treba pohvaliti glavnega junaka Protagonista, ki ni še en tipično “nolanovski” hladnokrvnež, ampak celo postreže z nekaj duhovitimi enovrstičnicami in karizmo. Prav tako je njegova kemija z kolegom Neilom (Robert Pattinson) dovolj močna, da ju je užitek gledati skupaj v dirki s časom. A vseeno se zdi, da bi nam Nolan lahko postregel z bolj poistovetljimi liki, pa tudi na področju zgodbe se zdi, da je film preveč samozadosten in s tem polaga preveč upanja v to, da bo gledalec sam od sebe izrazil zanimanje za to, kar vidi pred seboj. Mogoče Nolanovi najbolj goreči oboževalci, za ostale pa močno dvomim.

Review: Tenet (2020) - NerdSpan

V okviru Nolanovega opusa je Tenet nekje na sredini; je razkošen, razburljiv, prava paša za oči, spektakel v pravem pomenu besede in poln najbolj vznemirljive akcije, ki smo je bili deležni v njegovih filmih. A žal se zdi, da je Nolana tokrat nekoliko zaneslo in da se je podredil miselnosti, da lahko ustavi več s tem, da ta več sprosti do maksimuma, pri tem pa pozabi na srce in bolj močn vsebino. Tenet ni niti pod razno slab film, je pa vsekakor neprimeren za tiste, ki vam Nolanov stil pripovedovanja ni blizu ali pa nanj (še) niste navajeni. Mojstrovini Memento in Dunkirk tako ostajata nepreseženi.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *