tdatt_payoff_3000x3000_nocredits_v2

The Devil All the Time (2020)

Psihološki triler The Devil All the Time, posnet po istoimenskem romanu Donalda Rayja Pollocka, gledalca hitro seznani z okoljem, v katerem se odvija glavnina zgodbe; nahajamo se v izmišljenem mestecu Meade na ameriškem jugu, ki ne bi moglo biti bolj umazano, versko zblaznelo in intelektualno nazadnjaško.  Po koncu druge svetovne vojne v Meade prispe globoko verni vojak Miller Jones (Bill Skarsgaard) in si tam ustvari družino z natakarico Charlotte in sinom Arvinom. Ko ona umre za rakom, on pa iz žalosti stori napol ritualni samomor, se Arvin preseli k sorodnikom in ko odraste (Tom Holland), postane zaščitnik svoje naivne polsestre, ki pade pod vpliv lokalnega manipulativnega pridigarja (Robert Pattinson), hkrati pa okoliš pretresajo umori štoparjev, ki umirajo pod streli neuravnovešenega para morilcev z morbidnim okusom za fotografijo.

The Devil All the Time' Review: Waging the War Within - WSJ

The Devil All the Time je vsebinsko obsežen, skorajda epski in ambiciozen projekt režiserja in soscenarista Antonia Camposa. Ta je nazadnje navdušil z biografsko dramo o življenju in tragični smrti novinarke Christine Chubbuck, zato so bila pričakovanja ob njegovem novem filmu kakopak visoka. Campos uspe gledalca potegniti v umazan svet mesteca Meade in naslikati prepričljivo oster portret globoko verne skupnosti s strogimi pravili, močno zavezanost družinski “tradiciji” nasilja in alkoholizma ter bolj ali manj pokvarjenimi lokalnimi vplivneži (od skorumpiranih policistov, serijskih morilcev do pridigarjev, ki spolno zlorabo dojemajo kot stik z Bogom). Kljub temu je rdeča nit zgodbe prikaz težavnega Arvinovega odraščanja, ki ima sicer dobro srce in močan razum, vendar pa mu nikoli ne uspe ubežati primežu fizičnega in psihičnega nasilja, zaradi česar se znajde tudi na begu pred zakonom.

Netflix's 'The Devil All the Time' is an overheated mess: Movie review

Arvina prepričljivo odigra Tom Holland, ki smo ga bili dosedaj vajeni v vlogi rahlo otročjega Spider-mana, tokrat pa pokaže nekoliko več igralskega razpona in občudovanja vredno je, da se je pri svojih letih lotil tako zahtevnega in provokativnega projekta kot je The Devil All the Time. Enako velja za Roberta Pattinsona, ki je kot pridigar resda nekoliko enodimenzionalni zlikovec, toda hkrati fant znova dokaže, da je mnogo več kot zgolj tisti “bleščeči vampir” iz uspešnice Twilight. Zaradi dobrih predstav tako Hollanda kot Pattinsona bo gledalec z zanimanjem spremljal grenko odraščanje naivnega fanta, ki se mora naučiti nekaterih ostrih življenjskih lekcij na najbolj brutalen način. Med igralci še velja omeniti presenetljivo močan nastop Skarsgaarda v vlogi Arvinovega očeta Millerja, ki zna biti enako dobrosrčen, očarljiv kot tudi srhljiv in neuravnovešen.

The Devil All The Time review: Bad vs Evil | Entertainment News,The Indian  Express

Navkljub mnogim dobrim platem pa ima film kar nekaj napak, katere bi prepisali spoznanju, da je Pollockov roman morebiti prezahteven za prenos na velika platna. Da ne bo pomote; Campos svoje delo opravi korektno, vendar pa njegove visoke ambicije ne dosežejo ravni kakovosti končnega izdelka. Največja težava filma The Devil All the Time je v tem, da predstavi velikansko galerijo likov, katerim skuša nameniti enako mero pozornosti, vendar pa z izjemo Arvina in njegovega očeta noben od njih ne pusti globjega vtisa. Še posebej pozabljiva sta morilski par, ki prežita na štoparje in nato fotografirata njihova trupla; vsakič, ko se film usmeri nanju, se zdi, da vanj ne spadata oz. da je zaradi njiju zgodba po nepotrebnem razvlečena. In slednje je še druga velika napaka Camposovega filma; ker ima veliko za pokazati, je temu primerno tudi dolg. Ne ravno epsko dolg (slabih 140 minut), a vendar bodo gledalci na več mestih dobili občutek, kot da je film zaradi počasnega tempa in občasno zbeganega skakanja od enega lika do drugega bistveno daljši kot v resnici.

The Devil All The Time trailer: Tom Holland takes on a never-seen-before  avatar | Entertainment News,The Indian Express

The Devil All the Time je umazan, surov, nasilen, temačen in izredno ambiciozen kriminalni triler, ki navkljub močni igralski zasedbi in prepričljivemu vzdušju t.i. južnjaške gotike žal nikoli ne postreže z ničemer, kar bi lahko označili za presežek. Ljubitelji bolj neobičajnih in psihološko kompleksnih filmov se boste sicer počutili kot doma, medtem ko bo ostalim gledalcem izdelek morebiti preveč razvlečen in neosredotočen.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *