i-am-greta-1

I Am Greta (2020)

Na prvi pogled se zdi, da Greta Thunberg ne bi smela postali kontraverzna oseba, ki bi jo ljudje enako oboževali kot tudi prezirali; 15 – letna švedska okoljska aktivistka je leta 2018 opozorila nase s protesti za čistejši planet, njeno trmoglavost pa so kmalu zaznali tudi mediji in kmalu je Greta postala popkulturni fenomen, ki je mobiliziral mlade po vsem svetu, da so postali okoljsko bolj ozaveščeni. A z njenim vzponom med zvezde je hkrati postala tarča mnogih (nekaterih tudi upravičenih) kritik; od tega, da so jo v aktivizem prisilili starši, da jo financira Soros pa vse do tega, da je zgolj razvajena smrklja, ki hlepi po pozornosti. Kaj je res in kaj ne, prepuščam vam, toda če boste odgovore na te dileme iskali v dokumentarcu I Am Greta, vas čaka rahlo razočaranje. V prvi vrsti gre namreč za izdelek, ki Greto prikazuje v karseda pozitivni luči in se občasno posmehuje vsem, ki vanjo dvomijo.

I Am Greta Review | Movie - Empire

I Am Greta je bil deležen bolj ali manj pozitivnih odzivov s strani kritikov, medtem ko je javnost ostala razdeljena; film ima trenutno na portalu IMDB grozljivo nizko oceno 3,1, vendar pa se zdi, da je to bolj posledica tega, da so nekateri film zbombardirali s slabimi ocenami zgolj zato, ker ne prenesejo Grete. I Am Greta je sicer kratkočasen in spodoben dokumentarec, ki sledi križarskemu pohodu glavne junakinje in hkrati ponudi tudi bolj intimen vpogled v ozadje njenega aktivizma; ti deli filma so tudi daleč najboljši, saj pred seboj ne vidimo več medijsko sproducirane Grete, ampak preprosto 15 – letno dekle s strahovi, dvomi in napakami. Med drugim smo priča prizorom, kjer jo njen oče postavi pred dejstvo, da z gladovnimi stavkami ne bo dosegla ničesar. Ali pa ko Greta objokana sedi na ladji med potovanjem v Ameriko in otožno prizna, da bi najraje šla kar domov, a jo želja po boljšem jutru žene dalje. Ali pa ko se posveča negi konj in plesanju. Ti trenutki – ki so res žal zgolj to; trenutki – gledalcu približajo glavno junakinjo, še posebej pa njeno skromnost, pogum in iznajdljivost.

I AM GRETA » CIFF

Glavna pomanjkljivost dokumentarca pa je ta, da prikaže in razišče Gretin aktivizem na dokaj površinski in vse prej kot poglobljen način. Četudi film trdi, da Greta okoljsko problematiko razume bistveno bolj kot večina odraslih, je njen aktivizem v filmu zreduciran na ponavljanje melodramatičnih napovedi tipa “treba je ukrepati, preden bo prepozno” in “čas za akcijo je zdaj”. Povrhu moti tudi to, da film nikoli ne problematizira že omenjenega dvoma, da so ljudje okoli Grete pristni v svojih prizadevanjih za čisto okolje. Moja malenkost je npr. večkrat dobila občutek, da so predvsem mladi okoljski aktivisti, ki delajo selfije z Greto, bolj zainteresirani za lov na pozornost kot pa karkoli drugega, vendar film tu ne pušča nobenega dvoma; Gretin krog podpornikov je pristen, čeprav tudi sama Greta v to večkrat podvomi. Nasploh pa se film zaplete v paradoksalno situacijo, ko želi Greto predstaviti “razgaljeno” oz. izven soja medijskih žarometov, vendar pa ravno temu delu njenega življenja namenja največ pozornosti. Posledica tega je, da film na več mestih izpade kot promocijsko gradivo za Greto.

How to watch I Am Greta online: stream Hulu's new Greta Thunberg  documentary today | TechRadar

I Am Greta je spodoben dokumentarec, ki na trenutke razbije medijski mit o Greti Thunberg in si jo upa pokazati v bolj ranljivi luči, polno dvomov in negotovosti glede njenega aktivizma. Žal pa so ti trenutki res zgolj to… trenutki, ki se venomer umikajo pretirano promocijski drži izdelka ter dokaj površinski obravnavi problematike, kateri Greta že toliko let namenja pozornost. Z drugimi besedami; dokumentarec bo navdušil tiste, ki podpirajo Gretin aktivizem, njenih kritikov in skeptikov pa najverjetneje ne bo prepričal.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *