1i0a0341

My Brother Chases Dinosaurs (2019)

Moj brat lovi dinozavre je vesel in dobrosrčen film, ki je namenjen predvsem mlajšemu občinstvu in pa tistim, ki so mladi po srcu. Radostna družinska komedija – in hkrati veliko več od tega – je delo režiserja Stefana Cipanija, ki predstavi lahkotno, a ganljivo odo nepopolnosti in raznolikosti. Ta temelji na resnični zgodbi o 22-letnem Giacomu Mazzariolu in njegovi »posebni« družini, ki jo je mladenič predstavil v istoimenski knjižni uspešnici. Zgodba o odraščanju in sprejemanju je še najbolj primerna za starše z malimi otroki, ki jim lahko ob ogledu na preprost način pojasnijo marsikatero skrivnostno potezo življenja, s katero se bodo bržkone srečali, ko bodo starejši.

vbil5k49qjkipui5kavb4h0srb7

Ni pa vse tako rožnato, kot se zdi, saj film kar nekajkrat preseneti s kruto resnico, ki pretrese kot klofuta čez obraz. Tematika pod preobleko je namreč izredno težka; drama spremlja Jacka in njegovega brata Gia, ki ima Downov sindrom. Ko je bil Jack še majhen, so mu dobronamerno rekli, da je njegov brat posebno bitje z velesilami, kar ga je takrat nadvse radostilo. »Moj brat je superjunak kot tisti iz stripov!« si je mislil, toda ko se ob koncu osnovne šole zave, da je ves ta čas živel v iluziji, Jack odrine brata stran od sebe. Hrepeni po svobodi, ki mu jo predstavlja oddaljena srednja šola. Ko spozna dekle z imenom Arriana, ki se bo prav tako vpisala, Jack prepriča svojega najboljšega Vitta, da se pridružita njenemu razredu. Ko se enkrat šolsko leto prične, pa se bo mora Jack ne le soočiti se z družino, ki je izdala njegovo zaupanje, naučiti se mora sprejeti, da ma drugačnega brata.

photo


“/…/ Osebno se mi je roman prikupil, ker je v svojem jedru zgodba o prijateljstvu: o vezi med Jackom in njegovim bratom Giom. Ta žanr, ki bi ga nekako lahko poimenovali ‘tovariški film’, je zelo uglašen z mojo senzibilnostjo. K proučevanju medčloveških odnosov me najbolj pritegne in spodbudi neobičajno prijateljstvo.” (režiser Stefano Cipani)


1561117888604_0620x0435_0x0x0x0_1573341973880

Italijanski celovečerec je simpatičen portret družine, ki ostane preprosta skozi vse prej kot običajno. Ton filma zajame lahkotnost knjige, le na vsake toliko se pojavi občutek, da gre upodobitev “idealne družine” v določenih točkah že predaleč – glede na njihove zelo odprte pogovore, skupno naravo njihovih odločitev in splošno ljubezen do življenja – ampak po besedah ustvarjalcev je družina Mazzariol takšna tudi v resnici. Pri njih poslušajo eden drugega in strah, ki ga čuti Jack, spreleti tudi vse ostale. Film v središče postavi predvsem otroke in kako se oni spopadajo z zahrbtno napako v razvoju in dodatnim kromosom v vsaki telesni celici njihovega brata, medtem ko se Gio brezskrbno zabava in zganja norčije. Kljub svojim napakam, ki mu jih v veliki večini kot mladinskemu filmu lahko oprostimo, je Moj brat lovi dinozavre humoren film o najstniških tegobah in sprejemanju drugačnih.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *