3213

Sweat (2020)

Poljski celovečerec prikaže tri dni v življenju fitnes trenerke in življenjske motivatorke Sylwie Zajac, ki preko družbenih omrežij v svoji državi čez noč postane znana osebnost. Z več sto tisoč sledilci, ki budno spremljajo vsak njen gib, si srčno želi vzpostaviti iskreno povezavo, toda vse ima svojo ceno. V resnici nima veliko prijateljev in večino prostega časa nameni za sprehode s psom, kadar se ne loteva rutinskega snemanja promocijskih objav in vlogov, za katere pravi, da so nujno zlo in pridejo v kompletu z njenim poklicem. Hrepeni po intimnosti in varnosti, ki jo v ostrem in nepredvidljivem svetu medijev ni, z vsakim njenim nasmehom na plakatih ob cesti pa se počuti še bolj odtujeno.

sweat_2

Vsak dan trenira, da bi svoje telo obdržala v čim boljši formi, toda da bi navdihovala druge, čuti da mora pokazati tudi svoje šibkosti. Zato se odloči objaviti posnetek, v katerem na robu joka prizna, da je osamljena in si želi ljubezni. Naslednji večer se pred blokom znajde zalezovalec, ki na vulgaren način prestopi mejo njenega osebnega prostora, kar ji vzbudi močne občutke strahu in jo še dodatno pahne v paranoično samoizolacijo. Tolažbo išče pri družini, od katere si bolj kot karkoli drugega želi razumevanja, toda ob praznovanju njene matere stvari nikakor ne gredo po načrtu. Televizor, ki ji ga prinese kot darilo, je za slavljenko prevelik, rože prav tako niso v redu, DVD z njeno vadbo pa je ob kosilu še najbolj zanimiv družinskim prijateljem. Mati je hladna in zadržana do hčerke, katere poklica se malo sramuje. Čeprav je od ločitve minilo že nekaj časa in je pred kratkim končno našla ljubezen moškega, s katerim pravi, da je srečna, ji še vedno ni sposobna reči tople besede. Delčki za razumevanje psihološkega profila 30-letne Sylwie pa se ob mučnih pogovorih sestavljajo kar sami.

2

O tem, kako navidezno povezani smo postali kot družba, priča prizor, v katerem Sylvia sreča žensko, za katero kar nekaj časa ni jasno, ali gre za znanko ali njeno dobro prijateljico. Pogovor je enosmeren in neroden, ko pa ji začne razlagati intimne podrobnosti, Sylwii postane neprijetno, kot da ne bi razumela, zakaj točno mora poslušati vse to. Noče pokazati, da ji sama ne bi nikoli zaupala česa podobnega, in kot je to v skladu z njenim značajem – zgolj molčeče posluša. Sledi del, ki je kot glavni zaplet prisiljen in odvečno krvav. Dramatičnost in prenos sporočila bi režiser Magnus Von Horn lahko dosegel tudi drugače. Če film v glavnem bazira na prizemljenih človeških reakcijah Sylwie in njenih bližnjih, se v tem sredinskem odseku logičnost njenih dejanj – s tem pa film kot celota – poruši.

3

Pasti družbenih medijev niso sveža filmska tematika, zato je težko pričakovati, da bi Švic odkrival nove teorije v svetu popularnega tekmovanja. Posveti se duševnemu stanju Sylwie, ki izgublja nadzor, ker nenehno čuti potrebo po samopromociji, po vrhu pa se zaplete še v nevarno situacijo z zalezovalcem, ki se prikaže pred njenim blokom in jo začne nadlegovati.

Švic je lahko gledljiv film, ki govori o iskanju samega sebe, a pri tem ne obsoja družbenih medijev, niti ne polemizira z njihovo naravo. Ta je jasno definirana in Sylwia ni samo še eno neumno, plehko dekle. Opravlja svoj poklic, pri katerem je dejansko dobra. Predana je in ne želi se več pretvarjati, toda v poslu, kjer štejejo zgolj všečki, nastopi na jutranjih televizijskih oddajah ter viralni posnetki, pač ni druge možnosti. To pa je za mlado punco, ki se šele uči govoriti iz srca in ob tem boleče spoznava, kdo ali kaj je v življenju zares pomembno, lahko zelo nevarno.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *