fargo-3

Fargo – 2. sezona (2015)

Navkljub mnogim skeptičnim sodbam, da se nadaljevanka, posneta po filmu Fargo, sicer črnohumorni klasiki bratov Joela in Ethana Coena, ne bo prijela, je prva sezona gledalce in kritike popolnoma presenetila. Tudi mene, ki omenjeni film uvrščam med najboljše produkte sedme umetnosti, je ujela nepripravljenega in šokiranega, da lahko televizija v konkurenci s slaboumnimi resničnostnimi šovi in za lase privlečenimi limonadami uspe sproducirati nekaj tako kvalitetnega, kot je nadaljevanka Fargo. Serija je v desetih delih postregla s spoštljivim priklonom klasiki bratov Coen, obenem pa ohranila identiteto svojevrstne kriminalne črne komedije, kjer ne primanjkuje nasilja, čudaških likov in nepredvidljivih, skorajda absurdnih zapletov. Zato so bila pričakovanja ob drugi sezoni pričakovano visoka.

Tokrat se nadaljevanka prestavi v preteklost, natančneje v leto 1979, kjer vzporedno spremljamo več sprva nepovezanih zgodb; frizerka Peggy (Kirsten Dunst) nekega večera ponesreči z avtom zbije člana vplivne kriminalne družine Gerhardt iz Farga. Na pomoč ji priskoči njen mož, mesar Ed (Jesse Plemons), ki fanta umori, nato pa počisti vse sledi za zločinom. Na isti večer se v obcestni kavarni zgodi trojni umor, katerega preiskujeta policista Lou Solverson (Patrick Wilson) in njegov tast Hank Larsson (Ted Danson), ki se kmalu znajdeta sredi krvave vojne med mafijskimi sindikati.

Kako doseči ali pa celo preseči visoke standarde, ki jih je postavila prva sezone pričujočega seriala? Slišalo se bo neverjetno, toda drugo poglavje serije Fargo je enako dobro, če ne celo boljše od predhodnika. Ob gledanju prve epizode se gledalec resda počuti nekoliko zmedeno, saj ta preskakujejo od ene zgodbe do druge brez jasne povezave, vendar pa se tekom časa oblikuje značilen klopčič prevar, nasilja in absurda. Tako imamo ponovno opravka s kriminalci, ki namesto možganov uporabljajo orožje, povprečne predstavnike delavskega razreda, ki nehote pristanejo na napačni strani zakona in dobrosrčne policiste, ki idealistično verjamejo v lepši svet za vsakogar izmed nas.

Ena od močnejših plati druge sezone je tudi ta, da so osrednji liki nekoliko manj zlobni in pohlepni, ampak bolj človeški in nagnjeni k sklepanju neumnih odločitev s sicer dobrimi nameni. Vse to pa kakopak ne bi imelo haska brez odličnega igralskega ansambla, kjer prav vsi vpleteni opravijo svoje delo z odliko. Velja še omeniti odličen scenarij, ki je napolnjen z inteligentnimi dialogi, nikoli za lase privlečenimi zapleti in prepričljivo kombinacijo ostre črne komedije in krvavega kriminalnega trilerja. Druga sezona nadaljevanke Fargo je v glavnem presežek na vseh ravneh in zgovoren dokaz, da televizija doživlja kreativno renesanso.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *