FARGO -- "Welcome to the Alternate Economy" - Year 4, Episode 1  (Airs September 27)  Pictured:  Chris Rock as Loy Cannon.  CR: Elizabeth Morris/FX

Fargo – 4. sezona (2020)

Antologijska nadaljevanka Fargo, ki jo tudi sam uvrščam med vrhunce televizijske ponudbe, se je letos vrnila na male zaslone s svojo četrto sezono, ki hkrati predstavlja precejšen odmik od tistega, kar je serija ponujala v svojih prejšnjih sezonah. Odločitev je po svoje smiselna, saj je sicer povsem spodobna tretja sezona že kazala znake kreativne ujetosti v ponavljajoče vzorce, zato je bila potrebna sprememba. Četrti Fargo tako ne sledi zapletu tipa “zločin v majhnem mestu”, ampak namesto tega ustvari gangsterski ep, nekakšen poklon filmom bratov Coen kot so Miller’s Crossing in No Country for old Men, hkrati pa načenja večno aktualne problematike rasne segregacije, bojev med družbenimi razredi in simbolno (ter večplastno) vlogo družine, ki hkrati predstavlja upanje ter pogubo.

Chris Rock isn't having enough fun in the new season of 'Fargo'

Četrto poglavje je postavljeno v Kansas City leta 1950, ko se za prevlado nad mestom borita dve kriminalni združbi; na eni strani temnopolti migranti pod vodstvom Cannona (nepričakovano prepričljiv Chris Rock) ter na drugi italoameriška mafija s precej konfuznim vodstvom, ki cepa hitreje kot muhe. Četrti Fargo je – kot že rečeno – zamišljen kot gangsterski ep, ki se po stilu in tonu distancira od preverjene formule prejšnjih sezon; ozračje je bistveno bolj temačne, humorja je manj kot sicer, novost pa predstavlja močan družbeni komentar na temo rasizma in migracij (kar je nasploh zelo vroča debata po vsem svetu).

A naj vas te spremembe ne skrbijo preveč, saj scenarist in ustvarjalec Noah Hawley še vedno ohrani “fargovsko” formulo črnega humorja, absurdnosti in ekscentričnih likov, le da so slednji tokrat še za odtenek bolj odvratni. Verjetno bo sprememba ozračja mnoge zmotila in zna se zgoditi, da bo prvih nekaj epizod delovalo nekoliko zbeganih, toda moje malenkosti to ni preveč motilo.

Ravno nasprotno; Fargo v svoji četrti sezoni s spremenjeno formulo znova deluje osvežujoče, dinamično in kreativno bogato, k odličnemu rezultatu pa pripomore še izvrstna igralska zasedba, glasba, živahno dogajanje in vse tisto, kar je prejšnje sezone dvigalo nad raven povprečne televizijske ponudbe. Zato že potrpežljivo čakamo na peto poglavje črne komedije nasilja, krvi, zmešnjav in pristne človeške neumnosti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *