nb-sneakers-of-jaden-smith-as-daryn-in-life-in-a-year-1

Life in a Year (2020)

Slovenski filmar Mitja Okorn se je v domovini sprva uveljavil kot režiser videospotov, skaterskih dokumentarcev ter celovečernega filma Tu pa tam (2004), nizkoproračunske črnohumorne kriminalke, ki je s pomočjo za tiste čase precej domiselne promocije postal mali underground hit. Vmes se je Okorn sprl z večino domačih filmskih ustvarjalcev, ker ga niso jemali resno (kar jim glede na njegovo tedanjo teatralno in pogosto arogantno obnašanje ne moremo zameriti), zato je krenil iskat srečo v tujino in se uveljavil na Poljskem z romantičnima uspešnicama Listy do M. in Planeta Singli, potem pa ga je pot celo ponesla čez lužo. Da, Okornu je uspel veliki met in uspel potrkati na vrata tovarne sanj, Hollywooda in rezultat tega je romantična drama Life in a Year Jadenom Smithom in Caro Delevingne v glavni vlogah. In četudi je to, da je Okorn kot prvi Slovenec uspel priti v Hollywood, vredno vseh pohval, me to žal ne more odvrniti od spoznanja, da je njegov čezlužniški krst slabo odigran, klišejski, sterilen in prisiljeno solzav izdelek na ustvarjalni ravni tretjerazrednih telenovel.

Cara Delevingne and Jaden Smith Star in Life in a Year Trailer | PEOPLE.com

O zgodbi ni vredno izgubljati besed, saj ta zveni kot nekaj, kar bi skupaj spacala 12 – letnica med pripravami na govorno vajo pri pouku slovenščine; Smith jr. igra 17 – letnega Daryna iz bogate družine, ki si naskrivaj želi postati glasbenik, vendar pa ima njegov avtoritativni oče zanj pripravljene povsem drugačne načrte, medtem ko je Delevignenova odrezava in uporniška outsiderka Isabelle, ki živi sama v revnem stanovanju in nima kakšnih posebnih ambicij v življenju.

Že ozadji osrednjih junakov sta dokaz, da film ne premore niti kančka izvirnosti, vse pa še dodatno poslabša že stokrat viden in na tej točki pošteno zlajan zaplet, ko Isabelle razkrije temačno skrivnost; umira za rakom in preostane ji zgolj eno leto življenja. In tu se pojavi že prvi problem filma; gledalec sočustvuje z glavnima junakoma zgolj zato, ker ju bo kmalu ločila smrt, ne pa ker bi bila dejansko osebi, za kateri bi mu bilo mar. Še več; zdi se, da so se filmarji odločili, da tako njemu kot njej na hrbet položijo čisto vsak kliše, na katerega je moč naleteti pri vsebinsko podobnih izdelkih. On je sin bogataša, ki mora slediti volji svojega očeta, ona pa je položena v zgodbo zato, da ga s svojo uporniško držo nauči, da mora slediti svojemu srcu. Kje smo že to videli?

Watch: Life in a Year Trailer - Esquire Middle East

Veliko romantičnih filmov je obupno klišejskih. Cameronova epska drama Titanik ima recimo zelo klišejsko zgodbo (ljubezen med revnim fantom in aristokratskim dekletom), vendar pa je film kljub temu užitek gledati, ker sta glavna junaka dovolj življenjska, da se z njima poistovetimo, med njima pa prevladuje tudi izvrstna kemija. Ne prvega ne drugega v filmu Life in a Year ne boste našli; glavna lika sta dolgočasna, osebnostno na ravni stranskih likov iz jutranjih risank, povrhu tega pa med Smithom jr. in Delevignenovo ni prav nobene kemije. Na nobeni točki v filmu ne dobimo odgovora na vprašanje, zakaj se glavna junaka sploh privlačita, ne pomaga pa niti spoznanje, da tako Jaden Smith kot Cara Delevingne nista dovolj močna igralca, da bi lahko rešila film pred potopom. Ona se sicer trudi, da bi pred kamero izpadla življenjska, toda Smith jr. je večino časa obupno lesen in se obnaša kot da pozira za sceno v glasbenem videospotu. Zato bodite kot gledalci pripravljeni na celo vrsto osladnosti (Daryn recimo osvoji Isabelle s freestyle rapom sredi polne restavracije s hitro prehrano), ki so v film vstavljene zgolj zato, ker so se nekomu zdele “kul”, ne pa smiselne.


Drugo mnenje: Generičen film dveh, ki se ne znajdeta najbolje pred kamero (Cara Delevingne je enako zagrenjena kot vedno, Jaden Smith pa misli, da je v rap videospotu) in med sabo nimata prav nobene kemije. Preprosto ne pašeta. Režiral ga je naš Mitja Okorn, ampak na to temo obstaja že veliko drugih (tudi boljših) filmov (The Fault in Our Stars, Five Feet Apart, Miss You Already, Midnight Sun, Me and Earl and the Dying Girl, Blue Night, Irreplaceable You, Babyteeth, All My Life, Clouds ipd.). Film je produciral Will Smith, svetovno znani oče glavnega igralca, tako da se hitro vidi, kam pes taco moli. Preveč nesmislov v zgodbi, preveč nerealnih situacij in reakcij, preveč klišejskih in enodimenzionalnih likov (njihov karakter je determiniran zgolj z eno lastnostjo); premalo čustvev in brez kakršnekoli globine. 4/10*

Gal Jerman


Life in A Year is tragedy porn and that's bad

Kar pa je pri filmu Life in a Year najbolj ironično, je to, da je režiser Okorn tekom svoje kariere večkrat kritiziral slovenske filmarje (upam si reči, da bolj iz osebnih zamer, ker ga ti niso dovolj glasno hvalili), češ da ti snemajo zgolj socialne in romantične drame, ki so več desetletij za časom. Ob tem se mi poraja vprašanje, če je Okorn sploh videl pričujoči film in spredvidel, da je posnel točno tisto, nad čemer se ves čas pritožuje; neizvirno in neprepričljivo solzavo romanco, ki pogori na skoraj vseh ravneh in je idejno obtičala v 70. letih. In kot že rečeno; vse čestitke Okornu, da je uspel priti v Hollywood, toda močno dvomim, da bo tam s takšnimi projekti prišel daleč.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *