screen-shot-2019-06-05-at-3-29-00-pm-e1578582106829

Wonder Woman 1984 (2020)

V poplavi vse bolj generičnih, ponavljajočih, idejno podhranjenih in dolgočasnih superherojskih spektaklih je Wonder Woman iz leta 2017 v režiji Patty Jenkins predstavljala žarek upanja, da se omenjeni žanr ni v celoti podredil tovarniški hiperprodukciji in pokroviteljskemu pumpanju politične korektnosti. WW je bil presenetljivo učinkovit miks starošolske superherojske akcije tipa Superman in vojne drame z močnim moralnim sporočilom o človekovi avtodestruktivni obsesiji z nasiljem, ki ga lahko premaga zgolj ljubezen, povrhu tega pa je film postregel z očarljivo igralsko predstavo Gal Gadot (verjetno eden najboljših superherojskih castingov v zadnjem desetletju), mnogimi ikoničnimi prizori, fenomenalno glasbo ter sofisticiranim smislom za humor. Ravno zato je bilo nadaljevanje Wonder Woman 1984 eno najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta in tudi moja malenkost, ki jo sicer večina superherojske ponudbe že več let dolgočasi, je bila v nizkem štartu, da bi si čimprej ogledala, kaj je dvojec Jenkins – Gadot pripravil tokrat.

Wonder Woman 1984': Gal Gadot rules the mall in superhero sequel

WW84 se – naslovu primerno – odvija v “orwellovem letu” 1984 in predstavi Diano Prince (Gadot) kot antropologinjo v muzeju Smithsonian v ameriški prestolnici, kjer se prepušča dokaj samotarskemu vsakdanjiku, saj ji še vedno ni uspelo preboleti smrti njene edine prave ljubezni, ameriškega pilota Trevorja (Chris Pine). Ko s pomočjo Barbare Ann Minerve (Kristen Wiig) odkrije starodavni artefakt, ki omogoča izpolnjevanje posameznikovih želja, se v Dianino življenje nenadoma vrne pokojni Trevor, situacija pa postane še bolj napeta, ko se artefakta polasti pohlepni in z oblastjo obsedeni poslovnež Maxwell Lord (Pedro Pascal). Film se tematsko poigrava z idejo klasične pripovedke o “opičji šapi”, ki svojemu lastniku izpolni vsako željo, a to s seboj prinaša mnoge usodne posledice, moralni nauk pa je kakopak jasen; ne želi si preveč, ker te lahko to ugonobi. Film na več mestih potegne vzporednice z aktualno politično klimo, še posebej z naraščujočim populizmom, kjer velike politične vodje svoje vernike pitajo s praznimi obljubami o boljšem življenju, pa četudi se jim gre izključno za oblast in delovanje v lastno korist (vsaka podobnost s slovensko politično klimo ni naključna).

Shot by Shot with the 'Wonder Woman 1984' Trailer

Rezultat pričujočega filma je nekaj, kar bi lahko imenovali kot “mešano na žaru”. WW84 uspe ohraniti šarm in energijo svojega predhodnika, vendar pa se žal zaplete v tipične težave filmskih nadaljevanj. Še vedno je tu očarljiva Gadotova v naslovni vlogi, ki tokrat pokaže presenetljivo širok igralski razpon, njena kemija s Trevorjem je prav tako pristna, proti pričakovanjem pa navduši tudi duhovita, elastična in karizmatična Wiigova v vlogi zlikovke Cheetah, ki dominira (in celo prekaša) Gadotovo v skupnih prizorih. Prav tako je WW84 povsem neškodljivo, vizualno razkošno, s privlačno retro estetiko 80. let obarvano in kratkočasno razvedrilo, ob katerem dve uri in pol mineta, kot bi mignil.

Wonder Woman 1984 Cheetah Introduction Meant for First Film – /Film

A kot že rečeno; film je (pre)nasičen s težavami, da bi lahko štrlel iz povprečja. Verjetno je največja ta, da je na vsebinski ravni precej nedodelan in da si dogodki sledijo drug za drugim z malo vmesnega prostora za dihanje. Liki skačejo iz ene lokacije na drugo, se bunkajo, lovijo, preganjajo v avtomobilih in drugih prevoznih sredstvih, tempo pa je tako hiter, da bo gledalec na več mestih pozabil, za kaj točno se v filmu sploh gre, pa četudi je zgodba dokaj preprosta in z vidika moralnega sporočila obupno prežvečena. Šibko točko filma predstavlja tudi obupni Pascal kot Maxwell Lord, ki skuša imitirati karikaturni primitivizem ameriškega predsednika Donalda Trumpa, še najbolj pa preseneti to, da so akciji prizori dokaj nevzemirljivi in brez prave dinamike, filmu pa prav tako primanjkuje ikoničnih prizorov kot je bil Dianin tek skozi nikogaršnjo zemljo iz prvega dela. In medtem ko je bil slednji prijetna osvežitev znotraj superherojskega žanra, je WW84 bistveno bolj konvencionalen in neizstopajoč film kot npr. Ant Man in Captain Marvel.

Wonder Woman 1984 trailer puts Gal Gadot in eagle armor from the comics -  Polygon

Wonder Woman 1984 se žal ne uspe izogniti tipičnim težavam filmskih nadaljevanj; je prenasičen, nedodelan in na trenutke nemarno zlepljen film, ki pa navkljub temu ponudi dovolj kratkočasne in neškodljive zabave. Njegova edina (in to velika) težava je zgolj ta, da bo vedno ostajal v senci svojega na vseh nivojih superiornega predhodnika, od režiserke takšnega kalibra, kot je Jenkinsova, pa smo pričakovali več.

Vtis:

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *