anotherround_860

Another Round (2020)

Thomas Vinterberg velja za pionirja modernega danskega filma, saj je tlakoval pot umetniškemu gibanju Dogme 95 ter pred dobrimi 20 leti presenetil s provokativno družinsko sago Festen, ki očara z bizarnim črnim humorjem, pretresljivim razgaljanjem tabu tematik ter roganjem tradicionalnim družbenim portretom idiličnosti patriarhalnih družin. V svojem najnovejšemu filmu, komični drami Another Round, pa se posveča tematiki, ki je domača vsaki državi na tem svetu; kulturi pitja.

Review: Another Round - Cineuropa

Zgodba filma izhaja iz teorije norveškega psihiatra Finna Skarderuda o tem, da se ljudje rodimo z 0,5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi in da zmerna opitost vzpodbuja posameznikovo sproščenost, ustvarjalnost ter lažje premagovanje vsakdanjih težav. In glede na to, da so glavni junaki filma štirje srednješolski učitelji v srednjih letih, ki imajo težave z nezadovoljnimi ženami, tečnimi otroci in napornimi učenci, je pričakovano, da se četverica loti tveganega eksperimenta.

In če se sproščena avantura sprva začne povsem nedolžno in s pozitivnimi rezultati, se ta zaradi nepremišljenih odločitev glavnih junakov (četverica tako na neki točki skuša doseči kreativno nirvano s postopnim višanjem doz alkohola) spremeni v tragedijo, saj se njihova zasebna in poklicna življenja začnejo nenadzorovati sesuvati v prah.

Another Round (2020) - Filmaffinity

Osrednji zaplet filma Another Round bi čezlužniki verjetno izrabili za kreacijo lenobne pijanske komedije (in ni za dvakrat reči, da bomo čez leto ali dve deležni ameriške predelave pričujočega filma), toda Vinterberg ubere bolj zahtevno pot in navkljub obilici značilnega skandinavskega črnega humorja postreže z resno, poglobljeno in kompleksno študijo glorifikacije kulture pitja in skorajda religioznega prepričanja družbe, da se rešitev za vsako težavo nahaja na dnu kozarca.

To, da so glavni junaki učitelji, ki skrbijo za prihodnost mladih rodov, ni naključje; gre za ključni element filma, ki poudarja moralno dvoličnost družbe, ki skuša vzgajati mlado generacijo in jo učiti vzornega vedenja, hkrati pa povsem nekritično in naivno tolerira ekscesno uživanje alkohola. S takšnim pristopom bi film lahko v vsakem trenutku postal sentimentalen in pridigarski, vendar na srečo do tega nikoli ne pride, saj se Vinterberg zaveda, da je zgodba sama po sebi dovolj zgovorna in tako ne potrebuje dodatnih nepotrebnih komentarjev.


Drugo mnenje: Thomas Vinterberg je eden najboljših aktivnih režiserjev, saj za svoje izvrste projekte praviloma spiše tudi scenarije, kar je hvalevreden dosežek. V paketu z njim pride Mads Mikkelsen, ki je ponovno odličen kot učitelj, ki se s kolegi iz šole odloči testirati teorijo Norvežana Finna Skårderunda. Ta pravi, da je človek rojen s pol promila alkohola v krvi premalo. Začnejo se pivske zabave, ampak za zgodbo je bolj zanimiv naslednji dan v službi. Njihovo prikrivanje je tisto, kar govori o moči alkohola.

Vinterberg se dobro zaveda, da je ključna prava igralska zasedba, zato za svoje projekte pogosto izbere iste obraze. Posledično so čustva, sploh v prizorih, kjer skupaj popivajo in se veselijo, pa tudi takrat, ko si delijo resne in odkrite pogovore, pristna in naravna, saj so v resnici zelo dobri prijatelji. Sprva so na delovnih mestih in v privatnem življenju celo uspešnejši kot prej. Bolj sproščeni, samozavestnejši in bolj živi.

Tista mala razlika, ki vodi v alkoholizem, niti ni tako zelo izpostavljena, pa čeprav je kar težko gledati, kako vse bolj izgubljajo nadzor. Rane, ki jih povzroči alkohol v njihovem življenju, se bodo težko zacelile, če sploh, ampak to je točka v zgodbi, do katere je pač moralo priti. To je bilo jasno vnaprej. Kar je bolj pomembno – film prikaže, kako močno je alkohol integriran v našo kulturo (sploh v Skandinavsko). Ne tolče po glavi z macolo, kako lahko uniči življenje (eksperiment zaključijo z zapisom, da lahko pripelje do hudih negativnih socialnih posledic in vodi v alkoholizem), pač pa subtilno prikaže, kako družba funkcionira, kljub alkoholu. Malo alkohola je dobro, preveč alkohola je slabo. Posameznik, ki ne pije alkohola, izstopa kot črna ovca v čredi (sploh med najstniki, kjer se v večini primerov alkoholizem začne), cilj igre življenja pa je očitno najti ravnovesje med omamljanjem in normalnim delovanjem tekom dneva. 

Rešitev po filmu ni abstinenca, ampak najti način, kako živeti z alkoholom, za kar pa sta potrebni previdnost in preudarnost. Alkohol je prva pomoč pri soočanju s težavami in bergla, ki pomaga pri hoji skozi anksiozo, ki jo proizvaja način življenja. Alkohol pa je lahko tudi razlog za nesrečo in velikokrat vodi do pogubnih posledic, česar se v resnici dobro zavedamo – zato ga družba stigmatizira in obsoja ter pijančevanje prezira. Pa vseeno ga prenaša. Še več – gleda postrani in se posmehuje tistim, ki se vzdržijo kozarčka. 8/10*

Gal Jerman


Another Round: #LFF20 Review – In Their Own League

Ob tem se ne sme pozabiti na odlični igralski ansambel, kjer znova blesti Mads Mikkelsen, ki tokrat preseneti tudi z izjemnimi plesnimi sposobnostmi. Another Round je film, ki ga v današnjih časih obupno potrebujemo, še posebej, ker glorifikaciji pijančevanja ni videti konca.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *