wwww-mank-2020

Mank (2020)

Mank, enajsti celovečerec Davida Fincherja, bi lahko označili za njegov najbolj osebni projekt doslej. Scenarij za film je namreč v začetku 90. let napisal njegov oče Jack, David pa ga je nameraval režirati skoraj deset let kasneje s Kevinom Spacyjem in Jodie Foster v glavnih vlogah. Zaradi težav s studijem, kateremu med drugim ni bilo všeč, da bi film posnel v črno-beli tehniki in Jackove smrti leta 2003 je David realizacijo projekta odložil za več kot 15 let. A končni rezultat je sedaj tu; Mank je biografska črna komedija o najpomembnejšem obdobju v življenju hollywoodskega scenarista Hermana J. Mankiewicza (1897-1953); leta 1940 ga namreč najamejo, da bi napisal scenarij za “film vseh filmov”, legendarni epos Citizen Kane v režiji tedaj vzpenjajoče se filmske zvezde Orsona Wellesa. Mank se pisanja najprej loti zgolj zaradi želje po zaslužku, vendar kasneje spredvidi resnično kvaliteto svojega dela in se z Wellesom spre glede lastništva nad scenarijem. In četudi na koncu dvojica sname Oskarja za najboljši scenarij, se debate o tem, kdo je “resnični pisec” Kana, niso nikoli docela polegle.

Mank' is an enlightening but imperfect look at Golden Age Hollywood

Fincherjev film najprej pade v oči zaradi nenavadne strukture; četudi glavnina filma obravnava naslovnega junaka in njegove osebne in poklicne težave med pisanjem scenarija, se na več točkah preko flashbackov vrača v preteklost in raziskuje njegov odnos z vplivnim ameriškim poslovnežem Williamom R. Hearstom (ta je tudi služil kot navdih za pisanje Wellesovega filma) in njegovo priležnico, igralko Marion Davies, hkrati pa se dotakne tudi napete politične klime 30. let in naraščujočih konfliktov med konzervativno in liberalno strujo, ki so pomembno vplivali tudi na koleščke v mehanizmu tedanje filmske industrije. Kot je moč predvidevati, je Mank Fincherjev poklon Hollywoodu oz. njegovemu zlatemu obdobju, zaznamovanim z glamurjem, kaotičnim načinom življenja, nadživljenjskimi ambicijami, alkoholom, razvratom ter večnim pohlepom. In več kot očitno je, da je Fincher v nastajanje pričujočega filma vložil ogromno truda; od preproste, vendar čudovite retro črno-bele fotografije, razkošnih kostumov in scenografije, natančnim vpogledom v zakulisje hollywoodske tovarne sanj, uspešne imitacije retro stila filmskih klasik pa vse do živahnega dogajanja, katerega pilotira znova sijajni Gary Oldman v naslovni vlogi. Njegov Mankiewicz je  nor, karizmatičen, precizen, zapit in duhovit osebek, ki ga je pravo veselje gledati.

David Fincher's 'Mank' already getting Oscar buzz from early reactions

Je torej Mank še ena Fincherjeva mojstrovina? Odgovor je odvisen od tega, koga vprašate. Mank je namreč specifičen film za specifičnega gledalca. Z drugimi besedami; če vas zanima zgodovina zlatega obdobja Hollywooda in ozadje nastajanje klasike Citizen Kane, potem boste v filmu našli več kot dovolj razlogov za užitek.  Če vas omenjene tematike niti najmanj ne zanimajo (kar je povsem upravičen razlog), pa lahko Fincherjev film mirne volje preskočite, saj se zna zgoditi, da vas bo precej dolgočasil ali pa se z njim ne boste uspeli povezati na nobeni ravni. Da ne bo pomote; Mank ni dolgočasen, povprečen ali slab film… daleč od tega. Gre zgolj za film, ki od gledalca pričakuje, da ima že vnaprej razvit interes za raziskovanje ozadja filmske industrije in pisanja scenarijev. Če bi lahko iskali kakšno večjo napako, je zgolj ta, da je z izjemo Oldmana preostali igralski ansambel nekoliko neizkoriščen in potisnjen v ozadje, še posebej odlična Amanda Seyfried kot Marion Davies.

Mank (2020) : Movie Thoughts | absolutebadasses

Fincher se je tekom svoje kariere lotil praktično vseh žanrov; znanstvene fantastike, grozljivke, psiholoških trilerjev, biografije in satire, sedaj pa s filmom Mank ustvari svojo hkrati otožno kot tudi zabavno odo Hollywoodu in filmski industriji nasploh. In glede na to, da Fincher velja za enega najbolj vplivnih filmarjev ta hip, se zdi povsem smiselno, da se je samozavestno lotil prikaza rojevanja klasike Citizen Kane.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *