10373528_022621-wpvi-billie-holiday-hulu-local-4pm-vid

The United States vs. Billie Holiday (2021)

Billie Holiday (1915 – 1959) je verjetno ena najvplivnejših jazz pevk vseh časov, ki je s svojim močnim vokalom in izvrstnim občutkom za improvizacijo zelo hitro postala ljubljenka občinstva, še posebej temnopoltih, ki so v njej videli ne zgolj glasbenico, ampak tudi aktivistko, ki je s petjem uspela dati glas tistim, katere je tedanja ameriška družba potiskala v ozadje. Njena najbolj znana pesem Strange Fruit iz leta 1939 je bila ob izidu obravnavana ne zgolj kot močna protestniška pesem, ampak tudi kot umetniška provokacija, saj je besedilo odpiralo za tedanje čase zamolčano problematiko nekaznovanega obešanja temnopoltih na ameriškem jugu. Zaradi pesmi je Holidayjeva pristala celo pod drobnogledom FBI, ki je tedaj bil bitko z drogami in je pevkino odvisnost od mamil izkoristil kot priložnost, da jo na prefinjen način utiša ter skrije pred očmi javnosti. To obdobje pokriva tudi biografska drama The United States vs. Billie Holiday. 

The United States vs. Billie Holiday' and Andra Day Oscars Chances - Variety

Preizkušnje, ki jih je Holidayjeva presetajala tekom svojega kratkega življenja, so z današnjega vidika že skoraj absurdne, vendar pa hkrati odslikavajo žalostno podobo povojne ameriške družbe, ki se ni bila pripravljena soočiti s krvavimi poglavji lastne zgodovine. Ravno zato je material, na katerem temelji pričujoči film, toliko bolj relavanten tudi za današnje čase in naj služi kot opomin za prihodnje generacije, ki bodo – vsaj upamo – vzpostavile bolj strpen in razumen odnos do temnopolte skupnosti. Srčiko filma predstavlja fenomenalni debitantski nastop pevke Andre Day v naslovni vlogi, ki Holidayjevo ne imitra, ampak kar poosebi z vsemi prednostmi in napakami; njen občutek za glamur, koketiranje z občinstvom, močno odrsko prezenco kot tudi impulzivnost, sebičnost in nezmožnost premagovanja odvisnosti od raznih substanc Dayjeva prikaže suvereno in z dobršno mero spoštovanja do zapuščine pokojne pevke, ne da bi pri tem delovala kičasto ali neiskreno. Dayjeva dominira v prav vsakem kadru, pohvalno pa je tudi to, da so se filmarji odločili razgaliti pevko tudi v bolj temačni luči, še posebej glede njene nekontroliranega obnašanja zaradi vse hujše odvisnosti od mamil.

The United States vs. Billie Holiday' review: Andra Day delivers the high  notes in Lee Daniels' disjointed biography - CNN

The United States vs. Billie Holiday je v vseh pogledih ambiciozen film, saj skuša pevkino življenje predstaviti na izredno nekonvencionalne načine (npr. odlomki iz njenega otroštva so prisotni preko mamilaških halucinacij), vendar pa se zdi, da režiser Daniel Lee in scenaristka Suzan-Lori Parks nista kos tako zahtevni nalogi. Z drugimi besedami; z izjemo odličnega nastopa glavne igralke film ne ponudi ničesar, kar bi gledalcu ostalo v trajnem spominu. Film skuša v dobrih dveh urah pokriti ogromno točk iz pevkinega življenja, vendar to počne dokaj površno in brez jasne orientacije, kar je resnično škoda, saj – kot že rečeno – je sam material, iz katerega film črpa, hvaležno gradivo za enako navdihujočo kot tudi ostro refleksivno dramo z univerzalnim sporočilom o tem, da prave umetnosti ni nikoli moč streti. Žal smo namesto tega deležni napol spečene biografije, ki skače iz enega prizora v drug, ne da bi se v samo zgodbo sploh poglobila, film pa prav tako ne postreže z nobenim podatkom, ki ga ne bi gledalci izbrskali na Wikipediji.

The United States Vs. Billie Holiday' Trailer: Lee Daniels Tackles The  Intersection Of The War On Drugs & A Jazz Legend

Bolj kot nefokusirana režija pa je glavni problem filma dokaj otročje spisan scenarij. Z izjemo Holidayjeve so preostali liki v filmu prikazani kot igralci iz kakšnega slabega Disneyjeve predelave klasičnih pravljic; FBI agenti so tako enodimenzionalno zlobni, da spominjajo na hudobce iz osnovnošolskih domišljijskih spisov, še slabše pa jo odnese Holidayjin dolgoletni ljubimec, Jimmy Fletcher, sicer FBI agent, ki naskrivaj vohuni za pevko, nato pa se vanjo zaljubi, je dolgočasen, brezoseben in pust karakter z globino in karizmo kakšnega disneyjevskega princa, katerega edina naloga je, da v vsakem kadru izgleda karseda privlačen. In glede na to, da film odnosu med Holidayjevo in Fletcherjem nameni veliko časa, ne mine dolgo, ko se gledalec prične dolgočasiti, saj med igralcema ni nobene kemije. To sicer ni njuna krivda, ampak prej posledica površinsko spisanega scenarija.

The United States vs. Billie Holiday' Review | Hollywood Reporter

Umetnica takšnega kalibra, kot je Billie Holiday, in njeno vse prej kot dolgočasno življenje si vsekakor zaslužita filmsko uprizoritev, žal pa The United States vs. Billie Holiday ni tisto, kar iščemo. Navkljub fenomenalni igri Dayjeve in (pre)velikim ambicijam film ne izkoristi svojega potenciala in s svojo nefokusirano režijo, šibkim scenarijem ter skopim podajanjem zanimivih informacij ne ponudi ničesar, kar bi gledalca vzpodbudilo k vnovičnemu ogledu. Priporočam, da si za boljše razumevanje življenja pevke ogledate kakšen dokumentarec ali preberete knjigo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *