zack-snyder-s-justice-league-poster-1200

Zack Snyder’s Justice League (2021)

V zgodovini sedme umetnosti je veliko filmov, ki so se soočali s težavno produkcijo, toda le redki so bili medijsko tako pokriti, kot je bila superherojska akcija Justice League v režiji Zacka Snyderja. Film, ki je bil zamišljen kot DC – jev odgovor na Marvelovo megauspešnico The Avengers, so spremljale težave že od samega začetka; zaradi skromnega finančnega izplena prejšnjega Snyderjeva filma Batman V Superman: Dawn of Justice, je studio panično bedel nad produkcijo, ko pa je režiser zaradi družinske tragedije nastajanje filma zapustil, je krmilo prevzel Joss Whedon in predrugačil veliko večino Snyderjevega materiala, ga predoziral z bebavim humorjem in zgodbi nasploh dodal bolj lahkotnejši ton. Rezultat tega je bil izredno pozabljiva, generična in nekonsistentna zmešnjava vizij dveh popolnoma različnih režiserjev, kar so opazili tako kritiki kot občinstvo; film je namreč finančno pogorel in komajda prilezel do pol milijarde dolarjev zaslužka.

Zack Snyder's Justice League: Here's what to expect from the DC film |  Entertainment News,The Indian Express

DC in studio Warner sta skušala to finančno katastrofo karseda hitro pozabiti, toda jezni glas množice Snyderjevih oboževalcev je dal zagon spletni kampanji #ReleaseTheSnyderCut, katere cilj je bil realizacija izvorne vizije pričujočega filma. Naslednja tri leta so minila v znamenju špekulacij o tem, če Snyderjeva različica JL sploh obstaja, sedaj pa smo končno dobili tudi odgovor na to vprašanje; da, obstaja. Zack Snyder’s Justice League je kolosalni superherojski ep, ki v štirih urah in šestih ločenih poglavjih predstavi Snyderjevo vizijo formiranja DC – jevih ikoničnih superherojev, ki se postavijo po robu zloveščemu Steppenwolfu. Kot je moč pričakovati, je film nekoliko bolj temačen, nasilen in vsebinsko kompleksen, poln značilnih Snyderjevih stilskih potez (upočasnjeni posnetki, struktura zgodbe, ki spominja na grško tragedijo, pompozni soundtrack, sprane barve, epska dolžina), ki nekatere navdušujejo, spet druge pa iritirajo. Navkljub temu pa lahko tudi največji dvomljivci priznajo, da je Snyderjev različica JL v vseh pogledih superiorna brezdušni in pozabljivi zmešnjavi iz leta 2017.

Zack Snyder's Justice League, Tom & Jerry Glitch on HBO Max

Snyder je sicer režiser, ki s svojimi filmi vedno znova deli občinstvo in kritike, a mu je treba priznati, da gre za enega redkih filmarjev znotraj superherojskega žanra, ki trmoglavo sledi natančno začrtani viziji in od nje ne odstopa tudi pod najhujšimi pritiski studijev in javnosti. To je po svoje občudovanja vredno, saj večina superherojskih filmov dandanes daje vtis tovarniških izdelkov brez duše, medtem ko Snyder v svojo vizijo vloži ogromno strasti in truda. Ravno zato bodo njegovi oboževalci navdušeni nad novo verzijo JL, saj se čuti, da za njo stoji ekipa, ki ne razmišlja zgolj o tem, kaj vse bi zbasala v film, da bi bil ta karseda komercialno všečen. Zgodba je tokrat bistveno bolj zanimiva in vzdušna, Steppenwolf je kot zlikovec nepričakovano karizmatičen in kompleksen, osrednja supeherojska šesterica dobi več časa za razvoj (še posebej Cyborg),  akcijski prizori so vznemirljivi, vizualna podoba impresivna, tempo pa ravno prav hiter, da štiri ure minejo kot bi mignil.

Zack Snyder's Justice League has a secret cameo that will 'blow your mind'  | Entertainment News,The Indian Express

Pa bo pričujoči film morebiti prepričal tudi tiste, ki jim Snyderjeva vizija ni blizu? Težko je reči, toda nova verzija JL je od vseh režiserjevih superherojskih filmov najbolj dostopna in konvencionalna, brez večjih šokov in presenečenj, zgodba pa je tokrat napolnjena z bistveno več upanja ter sproščenosti (čeprav ne pričakujte marvelovske komedije). Nekatere bo znala zmotiti ekscesna uporaba slow-motiona (še posebej v prvi uri, kjer se zdi, da je skoraj vsak prizor zaznamovan s to tehniko snemanja) ter za Snyderja značilno razumevanje superherojev kot padlih bogov, ki s težavo obvladujejo svoje moči in so v očeh gledalca prej simboli kot pa liki, s katerimi se lahko globje poistovetimo.

New Zack Snyder's Justice League Poster Shows Heroes Fighting Steppenwolf

Edino, kar lahko še ob koncu dodamo, je zgolj to, da je pravici zadoščeno. Zack Snyder’s Justice League je film, ki bo še dodatno ogrel srca Snyderjevih oboževalcev, saj so končno deležni vizije, po kateri so hrepeneli vsa ta leta. Prav tako se zdi, da je s filmom tudi Snyder uspel doseči nekakšno katarzo in svoj unikatni svet superherojev pripeljal do (delno) zadovoljivega zaključka. Navkljub vsemu pa je pričujoči film oz. pot do njegove realizacije žalosten prikaz stanja mentalitete velikanskih filmskih studijev, ki so v obsedeni želji po hitrem zaslužku pripravljeni uničiti vizijo filmarja, kateremu je bila zaupana naloga, da najbolj ikonične superheroje vseh časov pripelje na veliko platno. Tudi če vam Snyder ni všeč, je treba priznati, da si je s strani studia zaslužil bistveno boljši odnos.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *