allo_allo

Allo Allo (1982-1992)

Na prvi pogled se zdi, da legendarna britanska humoreska Allo Allo! ne obeta materiala za dobro zabavo; serija se namreč odvija za časa 2. svetovne vojne v majhni francoski vasici Nouvion, kjer je lokalni gostilničar Rene razklan med ponižnim služenjem okupatorski vojski ter podtalnim delovanjem za odporniško gibanje. Toda če vzamemo v zakup, da so nacisti oportunistični tepci, ki večino časa preživijo v Renejevi gostilni kot pa na bojišču in da se odporniško gibanje poslužuje najbolj absurdnih načrtov za sabotažo nacistične prevlade, je takoj jasno, zakaj se Allo Allo! uvršča med verjetno najboljše situacijske komedije vseh časov.

BBC One - 'Allo 'Allo!

Izstopa že bogata galerija ekscentričnih likov z značilnimi hibami; gostilničar Rene je oportunistični babjek, njegova žena Edith je pevka, ki ne zna peti, natakarica Yvette naskrivaj ljubimka z Renejem, lokalni pogrebnik Alfonse rad pogleda za mladimi dekleti, četudi ga pogosto izda srce, zlovešči (in šepajoči) gestapovec Herr Flick večino dni preždi v svojem skrivnem bunkerju, za katerega pa vsi v Nouvionu vedo, kje se nahaja, tankist Gruber je umetniško nadarjeni homoseksualec, ki sovraži nasilje, za polkovnika von Strohma pa se zdi, da ga bolj kot vojska zanimajo ženske in spletkarjenje proti lastnim ljudem. Vsi ti liki so še danes globoko zasidrani v srca sodobne popkulture in so praktično ponarodeli, tudi po zaslugi spretno spisanih dialogov, nepozabnih enovrstičnic ter kakopak odličnih igralskih predstav, ki ohranjajo idealno ravnotežje med teatralnostjo in melodramo.

A glavna odlika humoreske Allo Allo! je v tem, da je navkljub pogosto absurdnim zapletom ter že kar nadrealnim dogajanjem zamišljena kot oda človeškim hibam kot so oportunizem, pohlep in spletkarjenje, hkrati pa serija najde dovolj časa, da se roga norosti vojne ter nesmiselnosti ideološkega obračunavanja, še posebej preko spoznanja, da nastopajoče like ni mogoče zreducirati na dobre in slabe in da so praktično vsi usmerjeni k istemu cilju; preživeti vojno in poskrbeti zase.

Četudi serija na trenutke s svojo absurdnostjo nekoliko pretirava in včasih nekatere like naredi preveč zlobne (še posebej Reneja), je Allo Allo še danes za počit smešna komedija zmešnjav, ki je za vedno spremenila zgodovino humorja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *