d8a0b63dee57d6ab70c4c860510e368b

A Quiet Place Part II (2020)

A Quiet Place, drugi režijski celovečerec igralca Johna Krasinskija, je bil ob izidu leta 2018 deležen kritiških pohval in naklonjenosti občinstva (film, ki je stal okoli 20 milijonov dolarjev, je v blagajne prinesel kar 350 milijonov), zato ni presenetljivo, da je letos (teoretično gledano; lansko leto, vendar so izid filma zaradi pandemije koronavirusa prestavili za leto dni) luč sveta ugledalo nadaljevanje, pripravlja pa se že tretji del in spin-off film, kar kaže, da bomo kmalu deležni rojstva nove franšize.

Za razliko od večine prvi film moje malenkosti ni preveč navdušil; A Quiet Place vsekakor ni slab film, vsekakor pa se zdi rahlo komično, da ga mnogi razglašajo za žanrsko mojstrovino in za enega od najstrašnejših filmov vseh časov. Komično zato, ker zgodbe o družini Abbot, ki je prisiljena preživeti v postapokaplitičnem svetu, katerega so opustošile nezemeljske pošasti z izostrenim sluhom, sam nikoli nisem uspel jemati resno, tudi po zaslugi mnogih nesmiselnih odločitev glavnih junakov in nikoli ne povsem jasne logike sveta, v katerem se nahajamo.

A Quiet Place Part II' reviews: What critics are saying

Ravno zaradi teh nerazrešenih dilem se zdi, da A Quiet Place nujno potrebuje nadaljevanje, ki bi morebiti razjasnilo nekatere luknje v zgodbi in dogajanja dodalo več smiselne podlage. A Quiet Place Part II se sicer začne s presenetljivo zastrašujočim flashbackom prvega dne invazije, kjer Krasinski z minimalno uporabo dialogov in potrpežljivim stopnjevanjem napetosti gledalca nemudoma poskra v dogajanje. A ta flashback predstavlja zgolj drobec filma, saj se preostanek odvija neposredno po koncu prvega dela; očeta Leeja so razkosale pošasti, mama Evelyn pa se je prisiljena boriti za preživetje skupaj z novorojenčkom ter odraslim sinom Marcusom in gluho hčerko Regan.

Med potovanjem po opustošeni deželi naletijo na samotarja Emmeta (Cillian Murphy), sicer Leejevega prijatelja, ki je v invaziji izgubil celotno družino in z njo tudi smisel življenja. Pa vendar skupinica ugleda luč na koncu tunela, ko Regan ulovi radijski signal do domnevne kolonije s preživelimi ljudmi, a jih do tja čaka naporna in predvsem nevarna pot.

A First Look At Cillian Murphy's Character In 'A Quiet Place Part II'

Kot je moč predvidevati, Krasinski tudi v drugo uspe vzpostaviti visok nivo suspenza in napetosti z premišljeno uporabo zvoka, sama tišina pa je znova “glavna igralka”, saj predstavlja tkivo, ki drži skupaj celotni film. Ni težko ugotoviti, zakaj je A Quiet Place tako priljubljen film med gledalci; v današnjem času vse bolj glasnih, eksplozivnih in teatralnih blockbusterjev se A Quiet Place vrača k minimalizmu in vnovičnemu dokazovanju, da je manj lahko več ali celo vse.

Suspenz je v določenih prizorih še vedno na izredno visoki ravni, čeprav se film tokrat nekoliko preveč zanaša na nenadne skoke v kamero (jumpscare) in bučno orkestralno glasbo. Nadaljevanje hkrati postreže z dobrimi igralskimi predstavami, še posebej Murphyja in Bluntonove, četudi je njen lik nekoliko bolj v ozadju kot sicer.

A Quiet Place 2 Final Trailer: Coming to Theaters Only | IndieWire

A Quiet Place Part II pa s seboj prinaša tudi vse napake predhodnika in jih celo dodatno poglobi. Krasinski namreč znova povsem ignorira mnoga vprašanja, katerih odgovori bi pripomogli k bolj logični obrazložitvi sveta, v katerem se nahajamo. In v slednjem se tudi skriva največji problem obeh filmov; o svetu, opustošenem s strani nezemeljski pošasti, ne vemo veliko. Praktično nič. Tako med drugim ni nikoli povsem jasno, po kakšnem principu pošasti zaznajo zvok oz. človeka in zakaj včasih slišijo šum že na kilometre daleč, spet drugič pa preslišijo zvoke ljudi, s katerimi se nahajajo v istem prostoru ali pa zakaj Abbotovi po svetu hodijo bosi, Emmet pa ima obute škornje in iz neznanega razloga ne zbudi pozornosti nobenega sovražnika.. Krasinski vse te luknje preprosto odmisli in račun, da bodo gledalci zavoljo napetega dogajanja odmislili zbegano logiko filma.

Cillian Murphy kicks off Quiet Place Part II countdown

A Quiet Place Part II je napet, kratkočasen, dobro odigran in na trenutke vznemirljiv film, vendar pa vsi njegovi aduti zbledijo v trenutku, ko začnemo poglobljeno razmišljati o tem, koliko smisla dejansko nosi celotno dogajanje. Vse to bi se sicer dalo rešiti, če bi Krasinski uspel vsaj za silo pojasniti določene pomembnejše vidike zgodbe (npr. izvor nezemljanov in njihovega obnašanja) in s tem odpraviti vsaj nekaj lukenj, s katerimi sta posejana tako pričujoči film kot predhodnik.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *