paranormal-activity-collage

Paranomal Activity franšiza (I-VI)

Paranormal Activity (2007)

Rezultat iskanja slik za paranormal activity 2007

Paranormal Activity je bil leta 2007 nepričakovani filmski fenomen, ki je ponovil ravno tako presenetljiv uspeh nizkoproračunske grozljivke The Blair Witch Project osem let pred tem. In da je naključje še toliko bolj bizarno; oba filma spadata v žanr t.i. “found footage” filma oz. filma, ki je sestavljen iz “najdenih” posnetkov. To se pravi; tresoča kamera, hitri rezi med kadri, naturalistična igra in čim bolj praktična uporaba efektov, ki gledalcu ne smejo predstavi premalo, obenem pa tudi ne preveč. Iz tega vidika je Paranormal Activity prava mala mojstrovina, ki uspe gledalca prestrašiti do kosti s preprosto štorijo o mladem paru, ki na kamero posname nenavadne dogodke v njuni hiši, vse skupaj pa je povezano z nevidnim demonom, ki hoče oba počasi, a vztrajno uničiti.

Če povem na kratko; tam, kjer večini grozljivk ne uspe, pričujoči film zadane v polno saj postreže s preprostimi, vendar sila učinkovitimi triki strašenja gledalca (veliko poudarka je na srhljivih zvočnih učinkih), simpatičnima glavnima junakoma ter počasnim tempom, ki iz minute v minuto stopnjuje gledalčev strah ter ga na koncu dobesedo prilepi na sedež. Če k temu dodamo, da se ves film odvija znotraj hiše mladega para, kar ustvari precej klavstrofobično vzdušje, pridemo do zaključka, da je Paranormal Activity prvovrstna grozljivka, katero ne smete zamuditi.

Vtis:

IMDb

Paranormal Activity 2 (2010)

Paranormal Activity 2 - Plugged In

Film z najdenimi posnetki Paranormal Activity je leta 2007 postal orjaški hit in ponovil formulo uspeha uspešnice The Blair Witch Project; preprost koncept, dva všečna lika v veliki hiši in nevidni demon, ki ogroža njuno življenje. Film je z vidika žanra najdenih posnetkov mojstrovina groze in suspezna, ki je znova dokazal, da za učinkovit film ne potrebuješ velikega proračuna in zvezdniških imen. In enako uspešno se tega koncepta loti tudi nadaljevanje Paranormal Activity 2, pa četudi je zgodba v osnovi identična tisti iz prvega dela; tokrat nevidni demon ne terorizira mladega para, ampak družino mlajše sestre glavne junakinje, hkrati pa gre za predzgodbo, saj se film odvija mesec dni pred začetkom prvega dela.

Navkljub reciklirani vsebini in nekaterim preverjenim trikom pa Paranormal Activity 2 tudi v drugo uspešno prestraši gledalca z mnogimi domiselnimi pristopi, nepredvidljivimi zapleti ter potrpežljivim tempom, ki stopnjuje grozo do njenega brutalnega vrhunca. Film se navkljub višjemu proračunu še vedno oklepa minimalizma in praktičnih učinkov, veliko poudarka pa je tudi na likih, še posebej na sestri in njenemu novorojenemu sinčku, na katerega se demon še posebej močno naveže. Takšen pristop poskrbi, da je gledalec še bolj čustveno vpleten v dogajanje, prikaz le tega preko številnih varnostnih kamer v hiši pa ohranja vtis “resničnosti” dogajanja, kolikor je to sploh možno. Paranormal Activity 2 ni samo odlično nadaljevanje odličnega filma, ampak tudi odlična grozljivka, ob kateri boste s težavo zaspali.

Vtis:

IMDb

Paranormal Activity 3 (2011)

Rezultat iskanja slik za paranormal activity 3 bloody mary

Po dveh zelo uspešnih filmih, ki so na novo definirali žanr “najdenih posnetkov”, se je bilo za vprašati, kaj novega lahko ustvarjalci franšize Paranormal Activity ponudijo v tretje. In naj se sliši še tako nenavadno, toda tretje poglavje franšize je na enaki ravni kot predhodnika, saj postreže z resnično izvirnimi idejami, domiselnimi triki in kot struna napetim dogajanjem, ki je tokrat še bolj čustveno, saj so v kremplje nevidnega demona ujeti mali deklici. Natančneje; sestri Katie in Kristi v otroških letih, saj je film zamišljen kot predzgodba prvega dela. Dogajanje je tokrat postavljeno v leto 1988, ko se v hiši glavnih junakinj, ki živita skupaj s svojo mamo in očimom, sicer snemalcem porok, začnejo odvijati nenavadni dogodki, ki so povezani s Kristijevim namišljenim in vse bolj agresivnim prijateljem Tobyjem.

Paranormal Activity 3 ni samo odličen film znotraj žanra najdenih posnetkov, ampak tudi ena boljših grozljivk zadnjih let, ki si sposodi klišeje iz vsebinsko podobnih filmov, a jih predrugači, da ti izpadejo sveže in domiselno. Enako navdušijo tudi izvirni načini snemanja dogajanja (eden od bolj učinkovitih je ta, ko očim montira kamero na ventilator za hlajenje) ter izredno prepričljiva igra obeh deklic, ki celotni zgodbi dodajo veliko čustvenega naboja. Paranormal Activity 3 je prava poslastica za oboževalce grozljivk, ki se bolj kot na prelivanje krvi in cenenost zanaša na praktične učinke, zvok ter prepričljivo naturalistično igro. Perfektno.

Vtis:

IMDb

Paranormal Activity 4 (2012)

Rezultat iskanja slik za paranormal activity 4

Lahko bi pričakovali, da bo prišlo do tega. Govorimo namreč o upadu kvalitete. Po treh izredno strašljivih grozljivkah je četrti del franšize Paranormal Activity 4 manjše razočaranje. Glavna težava pričujočega filma je v tem, da mu manjka tisto, kar je naredilo predhodnike tako dobre; domiselnih trikov in izvirnosti. Zgodba je tokrat zamišljena kot nadaljevanje prvega dela in v ospredje postavlja popolnoma novo družino, ki dobi za soseda mlado mamico in njenega čudaškega sina. Ko je ona naglo odpeljana v bolnišnico, družina sklene, da bo v času odsotnosti skrbela za njenega sina, kmalu po njegovem prihodu pa se začnejo v hiši dogajati nenavadne reči.

Zgodba sama po sebi ni slaba in ponudi nekaj razširjenih razlag mitologije franšize Paranormal Activity, toda filmu primanjkuje strašljivosti, domiselnosti in odličnega občutka za suspenz predhodnikov. Pri filmu je najbolj moteče predvsem to, da zgolj ponavlja za predhodniki in se ne trudi ponuditi ničesar, kar bi mu dalo določeno mero identitete in prepoznavnosti. Ne pomaga niti dejstvo, da so tokrat liki še posebej neumni in pri sklepanju odločitev le redkokdaj uporabijo zdravo pamet, zato se je z njimi toliko težje poistovetiti. Navkljub temu pa Paranormal Activity 4 ni popolna izguba časa, saj na trenutke postreže z nekaterimi dobro zrežiranimi prizori, igra je spodobna, dogajanje kratkočasno, dobrodošli pa so tudi humorni vložki. Škoda le, da film nikakor ne uspe doseči ravni predhodnikov in tako izpade kot povprečna grozljivka.

Paranormal Activity: The Marked Ones (2014)

Rezultat iskanja slik za PARANORMAL ACTIVITY MARKED ONES

Vsi, še najbolj zagreti oboževalci franšize Paranormal Activity se lahko strinjamo, da je četrti del predstavljal manjše razočaranje, saj ni ponudil ničesar novega in namesto tega rahlo utrujal s ponavljajočimi žanrskimi klišeji. Po skoraj dveh letih odsotnosti pa je franšiza ubrala drugačno pot; The Marked Ones je nekakšen “spin-off” franšize, kjer je gledalec postavljen v novo okolje latinskoameriške skupnosti in z vsem, kar spada zraven; vraževernimi babicami, do zob oboroženimi tolpami ter vsem dobro znano zlo, ki tokrat obsede mladeniča Jesseja.

The Marked Ones je prijetna osvežitev franšize in občutno boljša od predhodnika, saj uspe v zgodbo vnesti elemente, zaradi katerih so prvi trije deli tako uspešni; strašljivo ozračje, simpatični liki, veliko praktičnih učinkov in domiselnih trikov ter znova zanimivo razširjanje zgodbe o čarovniškem kultu, ki želi s pomočjo prvorojencev in zmožnostjo potovanja skozi čas obuditi demona. Resda se film ne uspe docela izogniti pretiravanju s posebnimi učinki, pa tudi samo vmešavanja koncepta potovanja skozi čas zgodbo po nepotrebnem zakomplicira. Kljub temu pa napake niso preveč moteče, saj se film odkupi z zanimivo zgodbo, začinjeno tako z elementi atmosferične strašljivke kot črne komedije. In če smo popolnoma pošteni; zaključni prizori filma so tisti, zaradi katerih se splača vztrajati do konca. Več kot potrebna osvežitev zlajane franšize.

Vtis:

IMDb

Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015)

Povezana slika

Če sem uspel prav razumeti, je The Ghost Dimension zadnji film v franšizi Paranormal Activity, nadnaravne grozljivke z najdenimi posnetki, ki je svoje čase podirala rekorde gledanosti in poskrbela za pravi razcvet zgoraj omenjenega žanra. Resda se je tekom let popularnost najdenih posnetkov bistveno znižala, s tem pa tudi finančna dominanca franšize PA, vendar je očitno vsako nadaljevanje v kina prineslo dovolj cekinov, da so zgodbo o nevidni demonski entiteti, nekakšnemu antikristu, raztegnili na kar šest filmov.  Od (domnevno) zadnjega poglavja bi gledalec pričakoval, da bo izdelek uspel odgovoriti na vsa vprašanja in povezati šesterico filmov v smiselno celoto.

The Ghost Dimension, kar se tega tiče, pušča nekoliko mešane občutke; po eni strani uspe (nekako) zaključiti štorijo, ki tokrat ponovno vključuje mlado družino, punčko in demona po imenu Toby, po drugi strani pa film zavije tja, kamor ne bi smel; k pretiranemu zatekanju k cenenim posebnim učinkom, teatralni akciji ter nadležnemu konceptu, da je več v bistvu več. The Ghost Dimension je tako zgolj bled spomin na tisto, kar je franšiza Paranormal Activity nekoč bila, kar je še posebej velika škoda po izredno obetavnem predhodniku The Marked Ones, ki je zgodbo ponesel v vode znanstvene fantastike, ki pa je tu bolj ali manj spregledana. Nasploh se zdi, da so The Ghost Dimension ustvarili filmarji, ki niso razumeli, kaj je predhodnike naredilo tako nepozabne (z izjemo štirice) in postregli z boleče povprečno grozljivko, ki premore nekaj spodobnih momentov, a kot celota je preveč predvidljiva in razvlečena, da bi pustila trajnejši vtis. Povrhu tega pa se oboževalci franšize ne bodo mogli znebiti občutka, da so do konca čakali zaman in za bolj ali manj prazen nič.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *