the-card-counter-poster-oscar-isaac-social-featured

The Card Counter (2021)

Legendarni filmski scenarist in režiser Paul Schrader nas je nazadnje šokiral z mojstrovino First Reformed, ki se je dotikala posameznikovega notranjega konflikta z izgubo vere in splošnega smisla življenja in na podobno temačen in brezkompromisno oster način se loteva zgodbe najnovejšega filma, hipnotične noir kriminalke The Card Counter.

Tokrat imamo znova opravka z molčečim in introvertiranim protagonistom Williamom Tellom (Oscar Isaac); ta je bil nekoč vojaški zasliševalec, ki je aktivno sodeloval pri mučenju in poniževanju terorizma osumljenih posameznikov v zloglasnem iraškem zaporu Abu Ghraibu, nakar je bil skupaj s svojimi sodelavci obsojen na osem let zaporne kazni. V tem času William nasilje zamenja za strast do kvartopirstva in ob prihodu na prostost potuje od ene igralnice do drugega ter skuša z igranjem za nizke zneske ohraniti svojo anonimnost.

zajeta-slika

Med enim od svojih potovanj naleti na impulznega mladeniča Cirka (Tye Sheridan), ki ga sprva želi najeti za umor Williamovega nekdanjega vojaškega mentorja, vendar se Willam odloči, da bo poskrbel za Cirka in ga speljal na pravo pot v življenju. Schraderjev novi film je znova napolnjen z vsebinskimi in stilskimi elementi, značilnimi za omenjenega filmarja; The Card Counter se lahko pohvali z izpiljeno vizualno podobo, ki posvoji estetiko neo-noir kriminalk, odličnim izborom glasbe (od hrupnega hard core / metala do dreampopa, izvirne skladbe pa je skomponiral Robert Levon Been, član in soustanovitelj kultne rock zasebe Black Rebel Motorcycle Club), prepričljivim temačnim vzdušjem, počasnim tempom, ki od gledalca zahteva nekoliko več zbranosti ter skromnim, vendar fenomenalnim igralskim ansamblom, kjer kakopak najbolj zasije Isaac v eni od svojih najbolj zadržanih vlog doslej in močno spominja na umirjeno različico insomničnega taksista Travisa Bickla iz klasike Taxi Driver, za katero je Schrader spisal scenarij.

zajeta-slika2

In četudi se zdi, da filmi o kvartopirstvu za mnoge gledalce niso pretirano zanimivi, velja opozoriti, da je The Card Counter film, kjer je hazarderstvo zgolj motiv za subtilno in politično nekorekteno analizo problematike o grozljivem ozadju famozne vojne proti terorju in kako je ta zahodno družbo še bolj osamila in predozirala z občutki paranoje in strahu pred prihodom jutrišnjega dne. In tudi ko se pojavi priložnost za odrešitev, bo posameznik našel način, da tudi to zapravi. Schrader pri svojih 75. letih očitno še ni izgubil kreativnosti in drznosti in The Card Counter, ki ga brez uvrščam med filmske vrhunce letošnjega leta.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *