664a8464d00256b479156d81b14f559f

It (1990)

Bilo je obdobje, ko so bila literarna dela Stephena Kinga, enega od mojstrov groze, množično adaptirana v format celovečernega filma ali miniserije v več delih. Med slednjimi je največ prahu dvignila dvodelna fantazijska srhljivka It, katere se tudi sam zelo dobro spomnim, saj sem jo kot sedemletni deček spremljal zgolj zato, ker so jo vrteli tik pred začetkom večernih risanka na TV Slovenija. Nekaj let kasneje sem ugotovil, da se je mnogo mojih vrstnikov srečalo s pričujočo miniserijo na popolnoma enak način, prav tako pa smo bili enotnega mnenja, da nas je izdelek na smrt prestrašil. Še več; miniserija je poskrbela za hud naskok verjetno najznamenitejše fobije vseh časov; strahu pred klovni. Osrednji negativec Kingovega romana in adaptacije je namreč ubijalski klovn Pennywise, ki v stilu Freddieja Krugerja iz kultne grozljivke Nightmare on Elm Street preži na nedolžne otroke in se hrani z njihovim strahom.

Rezultat iskanja slik za IT 1990

Tako miniserija kot roman sta umeščena med dve časovnih obdobji; najprej leta 1960 spremljamo zgodbo najstniških izobčencev, ki skuša raziskati serijo nenavadnih umorov v domačem mestu, za katerimi stoji neznana nadnaravna sila, nato pa preskočimo kar 30 let, ko so najstniki že odrasli, vendar pa jih demon iz preteklosti še vedno preganja na vsakem koraku. Verjetno ni treba uganiti, kaj je tisto, kar je zdaj že legendarno miniserijo pripeljalo do tako velike priljubljenosti. Tim Curry kot Pennywise dominira v vsakem prizoru, saj uspe najti primerno ravnotežje med teatralnostjo in strašljivostjo, ki večkrat spominja na Jokerja iz stripov o Batmanu It pa je tudi nasploh ena boljših adaptacij Kingovih romanov, saj uspe dokaj zapleteno in s številnimi liki napolnjeni zgodbo predstaviti na gledljiv in smiseln način.

Preskoki med časovnimi obdobji začudoma nikoli ne delujejo nadležno, četudi so otroški igralci bolj naravni in zanimivi kot odrasli, vendar to ne pomeni, da je preostali del miniserije nepotrebno mašilo. Vidnejši napaki sta zgolj nekoliko kičasti posebni učinki, ki z današnjega vidika izgledajo smešno, televizijska cenzura pa je prav tako zahtevala, da je miniserija manj brutalna, kot bi lahko bila. Je pa tudi res, da ravno zaradi blagega nasilja in medlih grozljivih podob še toliko bolj mogočno pride do izraza Pennywise. Čista nostalgija strahu.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *