IT 2_Day 23_08012018_07805.dng

It Chapter Two (2019)

Dve leti pred It Chapter Two je v kinodvorane prispela nekoliko modernejša interpretacija romana It avtorja Stephena Kinga. Četudi nadnaravna grozljivka o klovnu Pennywisu (Bill Skarsgaard), ki terorizira skupino najstnikov iz mestece Derry, ni predstavljala žanrskega presežka, je bila vseeno dovolj zabavna, šarmantna in napeta mladinska dogodoviščina za kvalitetno preganjanje dolgčasa. Strašljivka je postala velika komercialna uspešnica, vendar pa je bilo njeno nadaljevanje praktično neizogibno, saj je film pokrival zgolj polovico Kingovega več kot 1500 strani dolgega romana.

Drugi del zgodbe je prispel na velika platna v obliki It Chapter Two, ki se odvija 27 let po prvem delu in znova združi člane nekdanje skupine najstniških izobčencev. Ta se mora vrniti v mesto Derry, saj to pretresajo novi brutalni umori, za katerimi stoji psihopatski klovn Pennywise. Glavna odlika pričujočega filma je hkrati tudi njegov najpomembnejši element; predstaviti odrasle različice najstnikov iz prvega filma in preko njih obuditi občutke tovarištva, požrtvovalnosti in medsebojne navezanosti. To mu uspe brez težav, saj prvoligaši James McAvoy, Bill Hader, Jessica Chastain in James Ransone odlično posvojijo karakteristike svojih junakov, med njimi pa vlada odlična kemija, kar vodi do mnogih presenetljivo čustvenih in tudi zabavnih trenutkov.  Žal pa filmu It: Chapter Two močno spodrsne, ko mora opraviti glavno poslanstvo vsake dobre grozljivke; prestrašiti gledalca.

Rezultat iskanja slik za it chapter 2

Tudi prvi film ni bil pretirano strašljiv in včasih že rahlo otročji, vendar pa je kljub temu uspel ohraniti zadovoljiv nivo bizarnih in surrealnih podob. Njegovo nadaljevanje žal ves občutek za suspenz in temačno ozračje popolnoma zanemari in ju nadomesti z vizualnim ekscesom, ki večkrat zgreši tarčo kot pa zadane v polno. Že videz različnih pošasti, s katerimi se Pennywise materializira v podzavest glavnih junakov, je farsičen, ceneni posebni učinki ter ponavljajoči triki “strašenja” gledalca pa filmu dajejo močan pridih izumetničenosti. Z drugimi besedami; tisti, ki ste menili, da je prvi It otročji film, boste v nadaljevanju našli še več (upravičenih) razlogov za pritoževanje.

Nekatere gledalce bo verjetno zmotilo tudi to, da film na več mestih posveča svojo pozornost zgodbam stranskih likov, ki jih potem iz neznanega razloga popolnoma ignorira in pusti nerazrešene. Nasploh se zdi, da je It: Chapter Two tiste vrste film, ki mu mnogo stvari v enaki meri uspe kot tudi spodleti; po eni strani uspe na topel in zabaven način predstaviti odrasle junake iz prvega filma in njihove odnose, po drugi strani pa se v vodah grozljivke ne drži načela, da je manj v resnici več in zato gledalca bombardira s cenenimi in nedomiselnimi ekscesi. Navkljub dolžini skoraj treh ur in mnogim orjaškim napakam pa je It: Chapter Two zadovoljiv zaključek sage o večnih “zgubah”.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *