19new-lastduel-roundtable-mobilemasterat3x-1

The Last Duel (2021)

Zgodba, postavljena v leto 1386, prikazuje ozadje zadnjega francoskega sojenja z bojem, prikazanega s treh zornih kotov – skozi oči normandskega viteza Jeana de Carrougesa (Matt Damon), ki obtoži nekdanjega prijatelja Le Grisa (Adam Driver) posilstva žene Marguerite (Jodie Comer); skozi oči Le Grisa, ki zločin zanika; in skozi oči Marguerite, ki bo gorela na grmadi, če njen mož izgubi v bitki.

Scenarij, ki sta ga napisala Ben Affleck in Matt Damon je oživel pod režijsko taktirko enega najbolj znanih, najveckrat nagrajenih in najbolj cenjenih ustvarjalcev v filmskem svetu, Ridleya Scotta.

The Last Duel je zgodovinski ep in na trenutke kar težko gledljiva temačna miselna drama, postavljena sredi stoletne vojne, ki raziskuje vseprisotno moč moških, krhkost pravice ter moč in pogum ene ženske, ki je pripravljena stati sama v službi resnice. Film temelji na dejanskih dogodkih in razkriva dolgoletne domneve o zadnjem francoskem sankcioniranem dvoboju med Jeanom de Carrougesom in Jacquesom Le Grisom, prijateljema, ki sta postala huda tekmeca.

the_last_duel_dtlr1_239_t_rec709_210629-089539

Carrouges je spoštovan vitez, znan po svojem pogumu in spretnostih na bojišču. Le Gris je normanski posestnik, katerega inteligenca in zgovornost ga uvrščata med najbolj občudovane plemiče na sodišču. Ko Carrougesovo ženo Marguerite zlobno napade Le Gris, slednji obtožbo zanika, Marguerite pa noče molčati in stopi naprej, da bi obtožila svojega napadalca, kar je dejanje poguma in kljubovanja, ki ogroža njeno življenje. Naslednja preizkušnja z bojem, grozovit dvoboj do smrti, postavi usodo vseh treh v božje roke.

Ko gre za zgodovinsko dramo, je Ridleyja Scotta vedno privlačil krvavi spektakel bojnega polja. V prašnih arenah Rima (Gladiator) ali v Jeruzalemu iz obdobja križarjev (Kingdom of Heaven). To, da se njegovo ostro oko spet osredotoča na daljno preteklost, ne bi smelo biti šokantno. Toda tisto, kar je presenetljivo pri filmu The Last Duel, je to, kako malo časa preživi z izvlečenimi meči.

excl-df-39071-copy-1

Šele v zadnjem segmentu, ki ga je napisala Nicole Holofcener, film najde svoj pravi in ​​najbolj prepričljiv glas v Marguerite, ki jo Comerjeva impresivno upodobi kot žensko, ki ni toliko pred časom, kolikor razumno kljubuje svojim patriarhalnim travestijam. Skoraj škoda je, ko se Scott vrne v formo in končno izvleče kopja in rezila, pa čeprav je zaključek nadvse nepopustljivo vznemirljiv.

Tekmovanje je izpeljano vrhunsko, še bolj kot meč pa udari teža tistega, kar gledalec gleda, ob tem ko ima v mislih usodo uboge Marguerite. To je bistvo težkih prizorov. Ni kaj navijati. Morda smo že več kot šesto let mimo tega sprevrženega občutka za pravičnost, a ko gre za ravnanje z ženskami, kot je Marguerite, namiguje The Last Duel, nismo prišli tako daleč, kot bi morali.

last-duel-lede

Filmu bi težko očitali kakršnokoli tehnično pomanjkljivost, saj je posnet izredno kompetentno. Nekaterim bo v nos šla edino večdelna struktura pripovedi, drugim pa morebiti pomanjkanje vojskovanja. Medtem ko se Adam Driver in Jodie Comer skoraj samodejno prilegata filmskemu svetu sulic, konj in gradov, sta Matt Damon v glavni vlogi in Ben Affleck težje prodana tej ideji. Nekaj zmanjka, da bi filmu lahko pripisali oznako presežka, kar pa je po drugi strani povsem razumljivo, glede na vrhunski opus filmov, ki jih je v preteklosti nanizal Ridley Scott. To ni zgodovinska drama, ki bi jo morda pričakovali od njega, še manj od scenarističnega dua Damon-Affleck, vendar to ni nujno slabo. In če trojna perspektiva preizkuša potrpežljivost, daje vsaj zadnjo besedo pravemu liku.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *