brody-thegreenknight

Filmske cvetlice in pleveli 2021

Znova je leto naokoli in napočil je čas za vnovičen kratki pregled aktualne filmske ponudbe, ki je tako kot vsako leto poskrbela za nemalo cvetlic in tudi obveznega plevela. Leto 2021 je bilo za marsikoga izmed nas težavno in travmatično, v filmskem smislu pa je bilo zaznamovano s prvimi poskusi velikih studijev po izbruhu epidemije covid-19, da bi z všečnimi naslovi (beri; stripovskimi / superherojskimi cirkus in 15. nadaljevanjem avtomobilske kozmetike Fast & The Furious privabili čim več ljudi nazaj v kina. In četudi smo še daleč od tega, da bi omenjeni blockbusterji grabili orjaške zaslužke, so vsaj storjeni prvi koraki in prepričan sem, da bomo kmalu redno obiskovali kinematografe. A tokrat ne bo govora o komercialno najuspešnejših filmih, ampak o tistih, ki so prepričali z mnogo več kot zgolj všečno komercialno podobo. Med videnjše presežke letošnjega leta bi nedvomno uvrstil mojstrovino The Green Knight, ki me je prepričala z močno zgodbo, simpatičnim osrednjim likom, izvrstnim prepletanjem številnih žanrov (fantazijska pustolovščina, psihološka drama, folk grozljivka) ter vzdušjem, ki ga zlepa ne pozabiš.

The Green Knight' Is One of 2021's Best Movies - The Atlantic

Titane (2021) - IMDb

Žanr grozljivk je znova poskrbel za celo vrsto naslovov, ki so navdušili bodisi s provokativnimi in bizarnimi koncepti (Titane, CaveatThe FeastLambThe SwarmBleed With Me) ali pa z unikatnim spogledovanjem z žanri kot sta psihološka drama (Saint MaudCensor) in družinska tragedija (My Heart Can’t Beat Unless You Tell It ToSator). In ko je že govora o nenavadnih kombinacijah, ne smemo pozabiti omeniti avantgardne mojstrovine Annette oz. muzikala za tiste, ki muzikalov ne marajo ter drame Pig, ki se začne kot western, nadaljuje kot neo-noir krimič in konča kot prestresljiva čustvena drama o izgubi z eno od najboljših vlog Nicolasa Caga v njegovi karieri. Med dramami so nas ganile in pretresle Pieces of a WomanMalcolm & MarieThe PassingSophie JonesThe FatherHoller in The Humans, najbolj pa nas je nasmejala glasbena komedija Dinner in America.

Leto 2021 je postreglo s presežki tudi pri ostalih žanrih; najboljša westerna leta sta News of the World in The Power of the Dog, med biografijami so prevladovale bodisi fikcijske interpretacije življenja resničnih osebnosti (One Night in Miami in Spencer), pretresljive zgodbe o zgodovini rasizma na ameriških tleh (Judas an the Black Messiah in The Killing of Kenneth Chemberlain), verjetno največ prahu pa je dvignila drama Nitram, mračna karakterna študija avstralskega množičnega morilca Martina Bryanta. Kar se tiče kriminalk, sta se najbolj izkazala veterana Paul Schrader (The Card Counter) in Steven Soderbergh (No Sudden Move). Če pa se že moramo dotakniti t.i. blockbusterjev, pa sta največji vtis pustila ZF epos Dune Denisa Villeneuveja in srednjeveška psihološka drama The Last Duel legendarnega Ridleyja Scotta.

Where Was Space Jam: A New Legacy Filmed? Space Jam 2 Filming Locations

S tem pa smo prispeli še do tistega dela seznama, ki ponavadi pošteno zaudarja in tudi letos ni nič drugače. Med plevelom letos prevladuje katastrofa, imenovana Space Jam: A New Legacy, ki ni zgolj žalitev za oboževalce košarke in animirane klasike Looney Tunes, temveč nedomiselna in nesramna dve uri trajajoča reklama za blagovne znamke studia Warner Bros. Enako zaudarjajoči sta bili tudi imbecilni, šlampasto zlepljeni in retardirani nadaljevanji filmskih uspešnic Home Sweet Home Alone in Venom: Let There Be Carnage. Znova smo bili priča tudi neuspešnim prizadevanjem velikih studijev, da bi obudili nekdaj uspešne franšize (Mortal Kombat in Tom & Jerry), cenenim in nedomiselnim trilerjem (VanquishThe Woman in the Window in verjetno eno največjih razočaranj letošnjega leta, akcija Those Who Wish Me Dead), generičnim grozljivkam (Spiral: From the Book of Saw in The Unholy), obupnim komedijam (Thunder Force in Music) ter sterilnim ZF smetem (ReminesenceChaos Walking in Cosmic Sin).

Dune (2021) — The Movie Database (TMDB)
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *