WWWW Ghostbusters Afterlife 2021

Ghostbusters: Afterlife (2021)

Zdi se nekoliko bizarno, da Hollywood dolga leta ni bil sposoben speljati dokaj preproste formule, ki bi ohranila franšizo Ghostbusters pri življenju; prvi film iz leta 1984 je namreč povsem preprosta, simpatično trapasta in nepretenciozna fantazijska komedija o skupini lovcev na duhove.

How Ghostbusters: Afterlife Honors the Original Legacy - Den of Geek

Nadaljevanje iz leta 1989 ni izpolnilo pričakovanj, vnovična obuditev franšize v režiji Paula Feiga izpred petih let pa navkljub talentirani ekipi ženskih komičark in dobrimi nameni ni uspela vzpostaviti stika z občinstvom, še posebej zaradi Feigovega nepremišljenega koncepta, da bo zgodbo o skupini ženskih lovk na duhove podkrepi z nevmesnimi feminističnimi podtoni. In v primerjavi s slednjim je najnovejša obuditev z naslovom Ghostbusters: Aftelife v režiji Jasona Reitmana, sicer sina Ivana Reitmana, ki je režiral prva dva filma, boljši film, saj uspe dešifrirati formulo uspeha očetovega kultnega hita in to prilagoditi modernim časom, četudi z mešanimi rezultati.

Ghostbusters: Afterlife (2021) - IMDb

Zgodba o družini, ki v majhnem mestecu v Oklahomi odkrije, da je usodno povezana z legendarnimi lovci na duhove, je zaznamovana z lahkotnim tonom, kratkočasno zgodbo, solidnimi igralskimi predstavami (še posebej se izkaže simpatična Mckenna Grace v vlogi najstniške znanstvenice Phoebe), vznemirljivo akcijo, očarljivo risankastimi posebnimi učinki in več kot očitnim spoštovanjem do zapuščine prvih dveh filmov. Pa vendar spoštovanje, ki ga Ghostbusters: Afterlife izkazuje, že meji na strahospoštovanje, kar dokazuje s konstantnim metanjem nostalgičnih bonbončkov in precej nesubtilnim mežikanjem z izpostavljeno blagovno znamko oblačil, opreme in celo prevoznih sredstev. Ravno zato se zdi, da je Ghostbusters: Afterlife film, ki ga bolj kot lastna zgodba in liki skrbi zadovoljstvo oboževalcev franšize.

Sicer je pohvalno, da Reitman ceni občinstvo, kateremu je film namenjen, toda zdi se, da je to tudi edini element filma, kateremu se strastno predaja. Ravno zato film zunaj konstantnih namigov na predhodnike ne ponudi ničesar oprejemljivega; večina novih likov je dokaj dolgočasnih, zgodba pa izredno nepretresljiva in medla. Ghostbusters: Afterlife ni slab film, se pa ob njem lahko upravičeno vprašamo, kako smiselno je snemati filme, katerih namen je zgolj dobrikanje občinstvu, ki zna – bodimo iskreni – iz leta v leto biti enako zahtevno kot tudi plehko in zdolgočaseno.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *