7001835-8737776820-spide

Kdo je najboljši Spider-Man?

Spider-Man je poleg Batmana in Supermana eden najbolj ikoničnih superherojskih likov vseh časov in to, da so ga v razmaku skoraj dveh desetletij odigrali kar trije igralci (če odštejemo animirane filme), ki so se vsak na svoj način soočili z upodobitvijo pajkovskega akrobata. A kdo med izbranci (Tobey Maguire, Andrew Garfield in Tom Holland) je najbolje utelesil znamenitega Petra Parkerja in njegov alter-ego, Spider-Mana? To bomo ugotovili v naslednjem kratkem izboru, ki bo predstavil vse tri igralske kreacije od najslabše pa do najboljše. Ob izboru je treba poudariti, da je izbira narejena na podlagi igralskih predstav in pristopa, ki so ga posamezni igralci uporabili pri utelešenju ikoničnega lika, ne pa na podlagi dejanske kvalitete filmov.

  • Tom Holland
New movie 'Spider-Man: No Way Home' from Marvel and Sony is feel-good fun

Mladi britanec Tom Holland ni slab igralec, za kar se je potrebno zahvaliti filmom kot sta Cherry in The Devil All The Time, ki sta mu omogočila razkazovanje njegovih igralskih sposobnosti. Pa vendar je kot Spider-Man vedno obtičal nekje med mevžastim in zoprnim, kar je sicer posledica smeri, katero je ubral studio Marvel. Odločitev, da bo Spider-Man srednješolec in v fazi odraščanja, se zdi sicer zanimiva, še posebej, ker se v tem obdobju življenja mnogi mladi ljudje soočajo s težo besed kot sta odgovornost in ponos, žal pa se zdi, da je Marvel Spider-Manovo mladost uporabil kot slab izgovor, da lahko ta venomer sklepa neracionalne in neumne odločitve, zaradi katerih med drugim nastradajo mnogi nedolžni ljudje. A tudi če za trenutek odmislimo to, da je pričujoči Spider-Man večkrat preveč bebav, ga je nasploh težko jemati resno, še posebej zaradi Hollandovega deškega obraza, eratičnega obnašanja in občutka, da se mu večina stvari posreči zato, ker ima srečo, ne pa pamet ali dejanske sposobnosti. Kot že rečeno; Holland ni tisti, ki je kriv za tako patetično različico Spider-Mana, ampak studio Marvel, ki je žal nagnjen k temu, da je širok katalog svojih ikoničnih superherojev konkretno pobebavil.

  • Tobey Maguire
Spider-Man 4 Trends On Twitter As Tobey Maguire Fans Demand A Solo Film For  Him: "2000's Kids Deserve This"

Tobey Maguire je iskreno povedano popoln Spider-Man za obdobje med letoma 2000 in 2008, ko so se superherojski filmi še nekako iskali in lovili ravnotežje med resnostjo, pocukarnostjo in glumaštvom. Pri omenjeni igralski kreaciji najbolj zbudi pozornost spoznanje o močnem kontrastu med Petrom Parkerjem in njegovim pajkastim “alter-egom”; medtem ko Tobey odigra Petra Parkerja kot zadržanega in rahlo nevrotičnega piflarja (ki začudoma ne deluje preveč stereotipno kot bi sprva pričakovali), je njegov Spider-Man bistveno bolj odločen, hladnokrven in akrobatski. Z drugimi besedami; Maguire odlično funkcionira v obeh vlogah in ga dejansko kupimo tako kot običajnega najstnika z ljubezenskimi težavami kot srboritega superheroja, ki rešuje mesto New York pred uničenjem. Morebiti bi lahko rekli, da je Maguire na trenutke preveč teatralen, ampak to je produkt ere superherojskih filmov, ko so ti še iskali svojo identiteto in prostor pod soncem. kar s seboj nosi določen šarm.

  • Andrew Garfield
Andrew Garfield RETURNING as Spiderman CONFIRMED by Sony in TASM 3 -  Dominique Clare

Franšiza filmov o Spider-Manu je imela to velikansko smolo, da smo najboljšo igralsko kreacijo ikoničnega superheroja prejeli v njegovih najslabših filmih The Amazing Spider-Man 1 & 2. Da ne bomo krivični; filma nista nujno najslabši stvari, ki sta se rodili pod soncem, a vsekakor sta bila pozabljiva, napolnjena s slabimi idejami ter nasploh dajala občutek, da nimata prav nobenega razloga za obstoj. Kar je res škoda, saj je Andrew Garfield daleč najboljši Peter Parker in Spider-Man, ki smo ga bili moč uzreti na velikih platnih. Eden od Garfieldovih adutov je bil predvsem ta, da je Spider-Mana odigral precej manj teatralno in bolj resno, čeprav ob tem ni žrtvoval njegovih osebnostnih značilnosti kot so pokanje enovrstičnic in zbadljivih pripomb. Ob pogledu na Garfieldovega Spider-Mana je gledalec dobil občutek, da gre za superheroja, ki je hitro poistovetljiv, hkrati pa karizmatičen in odločen, da zlikovcem nažene nekaj straha v kosti. Še bolj pa navdušuje dejstvo, da Garfield svojega Petra Parkerja predstavi v izredno prizemljeni in umirjeni obliki, kar bi znalo izpasti dolgočasno, toda Parker iz omenjenih filmov je preveč očarljiv in življenjski, da bi se v njegovi družbi ne bi počutili odvečno. Ravno zato bi si Garfield zaslužil boljše filme in še eno priložnost, da dokaže, da je najboljši Spider-Man na velikih platnih.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *